Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Öka chansen att få bilen genom besiktningen

Vill du öka chansen att din bil går igenom besiktningen? Kör då till ett område med många bilprovningsstationer – fler bilar godkänns i den hårda konkurrensen.
Bilprovningen • Publicerad 2 juni 2022
Sannolikheten att få bilen godkänd är högre i områden med många bilprovningsstationer än i områden med få, hävdar forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Sedan avregleringen av bilprovningen 2010 har antalet besiktningsstationer mer än fördubblats. Nationalekonomerna Osmis Habte och Jerker Holm har undersökt vad som händer när det finns flera stationer i ett område och det tillkommer en station.

Det visade sig att andelen godkända besiktningar ökade med 0,3–1,9 procent i de besiktningsstationstäta områdena. Sannolikheten att få bilen godkänd är därmed högre i områden med många bilbesiktningsstationer än i områden med få, hävdar forskarna.

Mjuka faktorer påverkar

Annons

– Den tolkning vi gör är inte att varje besiktningsingenjör står och tänker: "oj, här måste jag godkänna fler". Utan det kan vara mjuka faktorer som påverkar. Som att stationen tappar kunder och att det har öppnat en annan station som de pratar om på fikarasten och någon kollega kanske har fått gå ned i tjänst eller förlorat jobbet, säger Jerker Holm som är professor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Ökningen med 0,3-1,9 procent kan tyckas vara låg, men siffrorna är klart statistiskt signifikanta, försäkrar Holm. En ökning med 1 procent i andelen godkända bilar innebär en ökning med drygt 30 000 bilar som varje år godkänns vid första besiktningen.

Subjektiva bedömningar

Men det är inte detsamma som att det skulle rulla fler farliga fordon på vägarna.

– Det här innebär inte att vi säger att svensk bilprovning är värdelös på något sätt, säger Holm.

– Men att det finns ett visst utrymme för subjektiva bedömningar, det har fler än vi kommit fram till.

Studien som publicerats i Review of Industrial Organization baseras på drygt 22 miljoner besiktningar under åren 2010–2015.

Fakta: Största bilprovningsföretagen

Största besiktningsföretagen 2021, andel av marknaden i procent inom parentes.

1. AB Svensk Bilprovning (26)

2. Opus Bilprovning (25)

3. Besikta (24)

4. Carspect (15)

5. Dekra (11)

Källa: Transportstyrelsen

Fakta: Största bilprovningsföretagen

1965 Periodisk kontrollbesiktning införs.

1974 Kontrollmärket som fästes på vindrutan avskaffas.

1996 Handdatorn ersätter penna och papper.

2000 Internetbokning lanseras.

2010 Marknaden för fordonsbesiktning avregleras den 1 juli.

Källa: bilprovningen.se

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons