Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Officer: Fysiska förmågan har förfallit

Den fysiska förmågan bland Försvarsmaktens rekryter har förfallit – och nu krävs det åtgärder i hela samhället för att bryta trenden. Det skriver officeren L-O Nilsson på Dagens Nyheters debattsida.
Försvar • Publicerad 2 juli 2023
L-O Nilsson ser en klar försämring i den fysiska förmågan hos de officerare han utbildar. Arkivbild.
L-O Nilsson ser en klar försämring i den fysiska förmågan hos de officerare han utbildar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nilsson är ansvarig för utbildningsområdet fysiskt stridsvärde vid Försvarsmakten.

"Försvarsmaktens personal är en spegelbild av samhället, och förfallet har tilltagit", skriver han i DN.

Annons

Enligt honom har läget "klart försämrats" under de senaste tio åren. Han pekar på den färska statliga utredningen "Varje rörelse räknas", som visar en nedåtgående trend hos framför allt den unga befolkningen.

"Det väcker frågan om hur länge svenskarna kan och orkar bistå vid kris och krig", skriver han och tillägger att fysiken är avgörande även inom civilförsvaret.

L-O Nilsson vill att Försvarsmakten ökar tiden för fysisk träning och inleder ett arbete för att tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) upplysa civilsamhället om vad som krävs.

Han föreslår också bland annat mer resurser i skolan för fysisk aktivitet och ett rörelsebidrag i stället för friskvårdsbidrag.

Nilsson beskriver medborgarna som landets viktigaste resurs.

"Då kan vi inte tillåta att våra kroppar förfaller", skriver han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons