Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt stöd för de som väljer bort eluppvärmning

Ett nytt investeringsbidrag införs för småhusägare som byter värmesystem eller genomför energieffektiviserande renoveringar hemma.
På energiområdet är det en av de större budgetsatsningarna, tillsammans med utbyggnad av laddinfrastruktur och biogasproduktion.
Politik • Publicerad 8 november 2022
Regeringen vill stimulera konvertering av uppvärmningssystem i småhus som i dag värms med direktverkande el eller gas. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Investeringsstödet tar sikte på bostäder som värms upp av direktverkande el eller gas. Totalt avsätts 379 miljoner kronor i budgeten för 2023. Detta byggs sedan ut till 400 miljoner kronor per år 2024 och 2025, enligt regeringens förslag.

Det uttalade målet är både att minska sårbarheten för höga energipriser och att bidra till ökad försörjningstrygghet.

Annons

För husägare som vill satsa på solceller utlovas höjd subventionsgrad inom ramen för skattereduktionen för grön teknik.

I budgetpropositionen slår regeringen fast att elproduktionen ska byggas ut kraftigt de kommande decennierna, i första hand genom att möjliggöra ny kärnkraft.

Forskning och innovation inom kärnkraftsområdet tillförs därför 50 miljoner kronor nästa år och detta ska sedan ökas till 100 miljoner kronor om året 2024–2025.

De kreditgarantier som regeringen tidigare har aviserat för kärnkraftsinvesteringar kommer regeringen att återkomma med förslag om senare.

Den största nysatsningen på energiområdet, 490 miljoner kronor, görs på laddinfrastrukturen. Det handlar om stöd till och investeringar i laddstationer för elfordon längs större vägar och på allmän plats och dessutom till infrastruktur för elektrifiering av tunga transporter.

I budgeten föreslås också att biogasstödet ökas med 200 miljoner kronor. Pengarna får användas för att stimulera utvecklingen av biogasproduktion.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons