Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt samarbete hjälper högvakten hitta hästar

Den perfekta högvaktshästen ska vara lugn och tålig. För att underlätta att hitta hästar av rätt typ går Försvarsmakten och Föreningen för den beridna högvakten ihop med andra organisationer, och arrangerar Visningsdagarna.
Försvaret • Publicerad 3 april 2022
Beridna högvakten passerar Operan på väg till slottet. Arkivbild.
Beridna högvakten passerar Operan på väg till slottet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Evenemanget hålls för första gången den 8 april på Flyinge kungsgård i Skåne. Syftet är att ägare till svenska varmblodshästar av rätt typ ska kunna visa upp sina hästar under en saludag.

– På 1950- och 1960-talen, när försvaret hade jättemånga hästar, satte man in en annons i en tidning med tid och plats och hästsäljare hörde av sig. Då fanns också uppfödare som var inriktade på kavallerihästar. Nu går vi ihop för att hitta hästar lite på samma sätt som förr, berättar Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare i Föreningen för den beridna högvakten.

Annons

Arrangörer är Försvarsmakten, Föreningen för den beridna högvakten, Ridskolan Strömsholm, Flyinge kungsgård samt Svenska varmblodsföreningen.

Ingen het hopphäst

Att hitta rätt typ av häst för uppgiften i högvakten har blivit svårare.

– Det avlas i dag på egenskaper som är väldigt tävlingsinriktade – egenskaper hos nästa guldhäst för Peder Fredricson. Vi, men även ridskolorna, vill ha lugnare hästar som är lättare att hantera. De ska klara av att gå på Stockholms gator och får inte vara för heta, säger Hans Eriksson.

En häst som passar högvakten är förutom psykiskt stabil även korrekt byggd så att den är tålig. Den är valack och fyra–fem år gammal om den köps in som unghäst, alternativt åtta–nio år om den är utbildad.

Unghästarna utbildas på Strömsholm eller av beridare, medan de äldre hästarna går direkt in i verksamheten.

Blivit allt dyrare

Totalt har de arrangerande organisationerna ett behov av 30–40 hästar årligen. Andelen nya hästar till beridna högvakten av dessa är tio–tolv varje år.

Föreningen för den beridna högvakten äger och finansierar inköp och utbildning av hästarna. De löpande kostnaderna för hästen delas mellan föreningen och försvaret.

De senaste två åren, sedan pandemin bröt ut, har hästpriserna gått upp.

– I dag ligger de på cirka 140 000–150 000, uppemot 200 000 kronor. Men som vid alla köp gäller det att komma överens om ett pris, säger Hans Eriksson.

Ett 20-tal uppfödare har anmält sig till evenemanget den 8 april. Eftersom organisationerna har lite olika behov, kommer olika typer av hästar att visas. Till exempel kan Strömsholm köpa ston.

Annons

Ett liknande evenemang är planerat till hösten.

Fakta: Beridna vaktparaden

Beriden vakttjänst är en tradition från 1700-talet som lever vidare i modern tappning. Vaktparaden rider till blåsmusik genom Stockholm fram till slottet, där vaktavlösning sker.

Försvaret äger inte längre några hästar. Samtliga hästar i den beridna vaktparaden ägs i dag av Föreningen för den beridna högvakten, ett samarbete som startades på 1980-talet för att rädda paraden.

Ett 80-tal hästar ingår i verksamheten. Hästarna pensioneras vid 18 års ålder och placeras då ut hos fodervärdar.

Den beridna vaktparaden är en av Stockholms största turistattraktioner. Den beridna musikkåren, Livgardets Dragonmusikkår, medverkar också vid flera andra evenemang runt om i Sverige.

Källa: beridnahogvakten.se, Försvarsmakten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons