Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera robotar avfyrade från Nordkorea

Nordkorea har återigen testat flera ballistiska robotar, enligt Sydkoreas militär. Robotarna sköts från flera olika platser och var det 18:e robotprovet i år.
Nordkorea • Publicerad 5 juni 2022
Ett sydkoreanskt nyhetsprogram visar en arkivbild från ett av Nordkoreas robottester. Bilden togs i början av maj.
Ett sydkoreanskt nyhetsprogram visar en arkivbild från ett av Nordkoreas robottester. Bilden togs i början av maj.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

"Vår militär upptäckte åtta ballistiska robotar med kort räckvidd som avfyrades från Sunanområdet i Pyongyang, ut mot Japanska havet," skriver Sydkoreas militärledning i ett uttalande.

Avfyrningarna ska ha skett från flera olika platser på söndagsmorgonen under en halvtimme.

Annons

– Det stora antalet avfyrningar från minst tre platser under en sådan kort period är ovanligt, säger Japans försvarsminister Nobuo Kishi, som kan bekräfta att minst sex robotar skjutits iväg.

– Det här är totalt oacceptabelt, tillägger han.

Förra veckan avfyrade Nordkorea en misstänkt interkontinental ballistisk robot (ICBM), som enligt experter skulle kunna nå USA. En sådan robot testades även i mars, och det var då den första ICBM-roboten som Nordkorea provsköt på fem år.

Nordkorea har de senaste månaderna intensifierat sina robottester. USA och Sydkorea har i flera veckor varnat för att Nordkorea kan vara på väg att även utföra ett kärnvapenprov.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons