Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt rekord i döda sjökor i Florida

Antalet sjökor som har dött i Florida i USA i år slår redan det förra rekordet från 2013.
USA • Publicerad 12 juli 2021
En sjöko i nationalparken Blue Springs i Florida. Arkivbild.Foto: Foto: John Raoux/AP/TT

Fram till den 2 juli räknar myndigheterna preliminärt med 841 döda manater, som sjökosorten som lever i området kallas, att jämföra med 830 under hela 2013.

Det är en kraftig ökning mot 2020 och 2019, då drygt 300 av de för delstaten så ikoniska däggdjuren fick sätta livet till årligen, rapporterar Miami Herald.

Annons

Svält som en följd av brist på sjögräs, samt kollisioner mellan de långsamma sjökorna och snabbgående båtar, förklarar delvis det höga dödstalet, enligt Floridas fisk- och naturskyddsmyndighet. Myndigheten slog larm redan i våras då dödstalet steg kraftigt.

Sjögräset växer på havsbotten och kan dö när vattenföroreningar orsakar algblomning, som hindrar solstrålarna från att ta sig ned till bottnen.

Hittills i år har olyckor med båtar dödat 63 sjökor.

Sjökon är en skyddad art som listades som utrotningshotad fram till 2017. I Florida finns i dag drygt 6 000 individer.

Fakta: Sjökor

Sjökor, eller sirendjur som de också kallas, påminner lite om en säl, men är närmast släkt med elefanten.

Det rör sig om däggdjur som är helt anpassade för ett liv i vatten, där de främst lever av sjögräs. Alla sjökor är hotade.

Sjökorna delas upp i manater och dugonger. Manaterna finns utanför Västafrikas kust (Senegalmanat), i Amazonasfloden (Amazonmanat) och omkring Västindien, östra Mexiko och upp mot Florida (lamantin). Dugongen, som bara finns i en art, lever vid kustområden kring Indiska oceanen och delar av västra Stilla havet.

Källa: Världsnaturfonden

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons