Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt läkemedel mot RS-viruset godkänt av EU

EU-kommissionen ger grönt ljus för en förebyggande behandling mot det virus som orsakar luftvägsinfektionen bronkiolit hos spädbarn. Astra Zeneca är ett av bolagen bakom läkemedlet.
Hälsa • Publicerad 4 november 2022
Ett förebyggande läkemedel mot det fruktade RS-viruset är på gång. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Bronkiolit är en infektion i de nedre luftvägarna hos 0–2 år gamla barn som normalt är mild, men som i vissa fall kan göra spädbarn allvarligt sjuka. RS-viruset, som är vanligt förekommande under vinterhalvåret, orsakar 70–90 procent av fallen av bronkiolit.

Astra Zeneca och franska Sanofi säger att deras godkända läkemedel nirsevimab, som marknadsförs under namnet Beyfortus, är det första som kan förebygga allvarlig sjukdom orsakad av RS-viruset hos spädbarn.

Annons

Även om det inte är ett vaccin har nirsevimab samma syfte: att ge skydd mot RS-viruset genom en enda dos. Injektionen är en monoklonal antikroppsbehandling som beväpnar kroppen för att bekämpa sjukdomen, till skillnad från ett vaccin som utlöser immunsystemets egna antikroppar.

Flera länder har de senaste åren sett en ökning av fall av bronkiolit bland spädbarn och Frankrike rapporterar den högsta frekvensen av sjukhusinläggningar för sjukdomen på flera år. Beyfortus kommer dock att vara tillgängligt först nästa vinter.

Det finns ännu inte något RS-vaccin tillgängligt på marknaden, men flera är under utveckling. Tidigare i veckan meddelade den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer positiva resultat från en fas 3-studie, vilket banar väg för ett framtida godkännande. Vaccinet visade sig till 82 procent vara effektivt för att förhindra allvarlig sjukdom från RS-virus under de första tre månaderna av ett barns liv.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons