Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nytt hårdare straff för unga ska utredas

Politik • Publicerad 5 juli 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) är en av dem som skrivit under debattartikeln. Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) är en av dem som skrivit under debattartikeln. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani / TT

Under torsdagen tillsätter regeringen en utredning som tar sikte på hur man kan vända utvecklingen med att allt fler unga dras in i gängkriminalitet.

Företrädare för Tidöpartierna skriver i en debattartikel i DN att utredaren ska föreslå en ny påföljd – utvidgad ungdomsövervakning – som ska vara "mer ingripande än nuvarande ungdomspåföljder."

Annons

Utredningen ska också undersöka om straffmyndighetsåldern bör sänkas. I debattartikeln skriver partierna att "15 år är ingen självklar gräns för straffmyndighet" och att det ingår i uppdraget att se på erfarenheter från andra länder som har lägre straffmyndighetsålder, till exempel Frankrike och Tyskland.

Partierna vill också undersöka hur ungdomsrabatten kan tas bort helt för ungdomar mellan 18–20 år och ges mindre betydelse när ungdomar mellan 15-17 år begår brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons