Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nyköping: Koka vattnet åtminstone till torsdag

Det dröjer flera dagar till innan invånarna i Nyköping och Oxelösund kan sluta koka kranvattnet, enligt Nyköpings kommun. Först krävs flera godkända provsvar.
Samhälle • Publicerad 5 juni 2022
En vattenhuvudledning gick av vid halv tre natten till torsdag, strax utanför Nyköping.Foto: Magnus Andersson/TT

Prover har tagits på kranvattnet i Nyköping och Oxelösund eftersom den stora vattenläckan i veckan kan ha förorenat vattnet. De första provsvaren analyseras under söndag eftermiddag men fler provsvar behövs, enligt Nyköpings kommun.

– Vi pratar om tidigast torsdag om allting går som det ska. Fram tills dess får man fortsätta koka matlagnings- och dricksvattnet, säger Annika Hedberg på Nyköpings kommun.

Annons

Det tar 48 timmar att få provsvar från en analys.

"För att vi ska kunna ta bort kokningsrekommendationerna behöver vi ha godkänt resultat från proverna två dagar i rad", säger Madeleine Jansson, VA-chef i Nyköpings kommun, på kommunens hemsida.

Analysen sker i laboratorium enligt EU:s fastställda direktiv.

Vattenförsörjningen var på söndagsförmiddagen stabil och samtliga hushåll har vatten, upplyser kommunen.

Huvudvattenledningen som brast under natten till torsdagen är lagad. Mellan 30 000 och 40 000 hushåll och verksamheter drabbades av läckan, som gjorde att stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner stod helt utan vatten.

En läcka kan leda till att det sedan finns bakterier, virus eller parasiter i vattnet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons