Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya siffror: Färre barn dör före förlossning

Antalet barn som dör i magen minskar. En av orsakerna kan vara nya rutiner kring igångsättning, enligt en ny rapport.
Men alla regioner följer ännu inte de nya rekommendationerna.
Hälsa • Publicerad 9 oktober 2022
Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Dalarna.Foto: Region Dalarna/TT
Malin Asp, läkare och tidigare ordförande i Spädbarnsfonden.Foto: Privat/TT
Andelen barn som dör i magen minskar. En av orsakerna kan vara nya rutiner kring igångsättning, enligt en ny rapport.Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Anders Humlebo/TT
Andel igångsättningar bland graviditetersom varat 41+0 eller mer, per storregion.Foto: Johan Hallnäs/TT
Sophia Brismar Wendel, överläkare på förlossningen vid Danderyds sjukhus.Foto: Carin Wesström/TT

Igångsättning i graviditetsvecka 41 eller 42? Frågan har debatterats flitigt de senaste åren.

Numera rekommenderar både WHO och Nationellt programområde (NPO) för Kvinnosjukdomar och förlossning igångsättning i vecka 41, och att alla gravida ska vara i värkarbete eller ha fött när de går in i vecka 42.

Annons

Nu minskar andelen barn som dör efter vecka 22. Från 3,7 per 1 000 födda barn 2016-2018, till 3,2 per 1 000 födda barn 2019-2021, visar siffror från Graviditetsregistrets nya årsrapport.

Samtidigt har andelen igångsättningar bland kvinnor efter graviditetsvecka 41 ökat stadigt de senaste åren. Ökningen sker över hela landet, men skillnaderna är stora mellan regionerna.

Fler igångsättningar tillsammans med andra kvalitetshöjande åtgärder kan ha bidragit till att färre barn dör före förlossning, enligt rapporten.

Omdiskuterad förändring

– Spädbarnsfonden har länge sett att siffrorna inte har gått ner i Sverige. Men nu gör de det. Det känns väldigt positivt. Vi har länge påtalat att det borde gå att rädda fler barn. Det här är verkligen ett tecken åt det hållet, säger Malin Asp, läkare och tidigare ordförande i Spädbarnsfonden.

Men frågan om igångsättning i vecka 41 har varit omdiskuterad.

Startskottet för den intensiva debatten kom efter att en uppmärksammad svensk studie fick avbrytas i förtid 2019. I studien lottades kvinnor till att antingen sättas igång i vecka 41 eller att avvakta till vecka 42. Sex barn i 42-veckorsgruppen avled, jämfört med inga barn i 41-veckorsgruppen.

Men eftersom studien fick avbrytas i förtid har den blivit kritiserad för att inte vara tillräckligt omfattande. Kritiken har även handlat om att tidigare igångsättning kan medföra fler medicinska ingrepp under en normal graviditet och förlängda vårdtider.

Johan Skoglund är verksamhetschef och överläkare vid kvinnokliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Där infördes de nya rutinerna kring igångsättning i mars i år.

Även han tror att det kan ha en viss effekt att sätta igång kvinnor i vecka 41 i stället för vecka 42. Men även andra åtgärder kan spela in i att siffrorna nu går ner, tror han.

– Det är många andra saker vi jobbar med. Vi har till exempel en väldigt låg tröskel att välkomna blivande mammor som känner minskade fosterrörelser till undersökning, och det gäller framförallt att hitta de tillväxthämmade barnen.

"Fått flytta fram flera gånger"

Annons

En region som ännu inte tillämpar de nya rekommendationerna kring igångsättning i vecka 41 är Region Stockholm.

Sophia Brismar Wendel är överläkare på förlossningen vid Danderyds sjukhus och hon sitter i den grupp som arbetar med att införa de nya rutinerna i regionen.

– Eftersom det har varit ett osäkert bemanningsläge, på grund av barnmorskekrisen och sommarbemanning och så vidare så har införandedatumet fått flyttats fram flera gånger. Men nu tror vi att det kan vara möjligt att införa inom ganska kort, säger hon.

Sophia Brismar Wendel lyfter fram att det i Region Stockholm görs ett ultraljud i vecka 41+0 för att minska riskerna för barnet, och att man i regionen har en låg andel barn som dör i magen.

TT: Vad säger du till dem som är gravida och som är oroliga för att rutinerna ännu inte har införts i Stockholm?

– Jag skulle vilja säga att de inte behöver vara oroliga, vi tar hänsyn till den medicinska risken att passera vecka 41+0. Vi gör en medicinsk prioritering varje dag av planerade igångsättningar och tar alltid emot dem som skulle löpa risk med att vänta, säger hon.

Vid förlossningsavdelningen på Falu lasarett sattes hela 80 procent av de kvinnor som nått vecka 41 i sin graviditet i gång under 2020 och 2021.

I Falun var man även först i landet med att ändra sina rutiner, redan i april 2019. Detta efter att man ingick i den uppmärksammade Swepi-studien och två av dödsfallen inträffade i just Dalarna.

– Vi kände att vi inte med hedern i behåll kunde ha den här aningen om att det var bättre att sätta igång i vecka 41 än 42 och ändå inte göra något åt det, säger Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Dalarna.

En anledning till att man i Falun kommit långt i arbetet med att ändra sina rutiner är att man har haft tillräckligt med personal och lokaler för att hantera ett ökat antal igångsättningar, som ofta är mer resurskrävande, enligt Romin.

"Peta i det naturliga"

Annons

Attityden på förlossningsavdelningarna kan också spela in i hur snabbt de nya rekommendationerna börjat tillämpas, tror hon.

– Ska man gå in och peta i det naturliga eller inte? Det beror på en filosofiskillnad och inte bara det rent medicinska. Hos oss har vi inte ett stort driv kring att det ska vara väldigt naturligt, säger hon.

Malin Asp, tidigare ordförande i Spädbarnsfonden och läkare, hoppas nu att andelen barn som dör före förlossning ska minska ännu mer framöver.

– Det är inte så att det finns en enkel lösning. Men det här med tidigare induktion, att inte låta graviditeten gå för långt över tiden, är en pusselbit. En annan kan vara att lyssna på gravida som upplever minskade fosterrörelser och ytterligare en att noggrant utreda och dra lärdom varje gång ett barn dör i magen, säger hon.

Fakta: Igångsättning av graviditet

En genomsnittlig graviditetslängd är 40 veckor. Ungefär 22 000 kvinnor når varje år vecka 41 i sin graviditet. Om graviditeten pågår över 42 veckor räknas barnet som överburet.

Alla gravida bör ha fött eller vara i värkarbete innan vecka 42+0, enligt den senaste rekommendationen från Nationellt programområde (NPO) för Kvinnosjukdomar och förlossning.

De som inte fött före graviditetsvecka 41+0 ska antingen erbjudas igångsättning alternativt en tid för bedömning, enligt rekommendationen.

Gravida med vissa riskfaktorer bör prioriteras för igångsättning, enligt rekommendationen. Det kan exempelvis handla om avvikande fynd vid undersökning, högt BMI, hög ålder eller om man är förstföderska.

Under 2020 och 2021 har drygt 50 procent av alla kvinnor som passerat vecka 41 satts igång, jämfört med 30-35 procent för några år sedan. Det är en ökning med ungefär 3 000 kvinnor varje år.

Källa: Graviditetsregistret, Nationellt programområde (NPO) för Kvinnosjukdomar och förlossning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons