1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nya bestämmelser från årsskiftet

Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol eller kudde. Det säger bestämmelser som började gälla vid årsskiftet.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2007

För det första, vilket det inte borde råda några tveksamheter om: Alla som färdas i en bil ska använda bilbälte. Det nya i sammanhanget är att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan skyddsanordning avsedd för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.

Utrustningen ska vara godkänd och monteras enligt anvisningarna.

Det finns ett par undantag. Barn som fyllt tre år får åka utan sådan utrustning tillfälligt, med bilbälte, korta sträckor, men inte i framsätet. Samma sak gäller för barn under tre år, som färdas i taxi tillfälligt och korta sträckor.

Alla som är tre år och äldre och färdas i buss, som har bälten, ska använda dessa om det finns sådana tillgängliga platser.

Vid färd i tätbebyggt område, lokaltrafik, är det ok att använda även platser utan bälte. När det gäller barn under tre år, finns inga speciella regler.

Busspassagerare ska informeras om bälteskyldigheten av föraren eller ledsagare, ledare för en grupp, audiovisuella hjälpmedel, information vid hållplatsen, skylt, bilbältesbild vid varje sittplats (vit symbol mot blå bakgrund).

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.