Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny varning om kemisk krigföring i Ukraina

Det är möjligt att Ryssland planerar att använda biologiska eller kemiska vapen i en så kallad falsk flagg-operation, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.
Det vill säga anklaga Ukraina för att ha sådana vapen för att sedan inleda en egen attack med dem.
Ukraina • Publicerad 15 mars 2022
En kvinna står vid ett trasigt fönster i sin lägenhet efter en rysk bombning i Kiev i måndags.
En kvinna står vid ett trasigt fönster i sin lägenhet efter en rysk bombning i Kiev i måndags.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

"Ryska anklagelser om att Ukraina ämnar använda kemiska och biologiska vapen fortsätter att komma. Vi har inte sett några bevis som stöder dessa anklagelser", skriver det brittiska utrikesdepartementet på Twitter.

"Ryssland skulle möjligen kunna planera att använda kemiska eller biologiska vapen i en 'falsk flagg'-operation", skriver departementet vidare.

"Falska påståenden"

Annons

Natochefen Jens Stoltenberg sade i en intervju med tyska Welt am Sonntag i helgen att ryska påståenden om laboratorier för kemiska och biologiska vapen i Ukraina är "absurda".

– Nu när dessa falska påståenden har framförts måste vi vara vaksamma eftersom det är möjligt att Ryssland självt kan planera anfall med kemiska vapen med dessa lögner som förevändning, säger Stoltenberg.

– Det skulle vara ett krigsbrott, fortsätter han.

"Kan inte backa"

Charles Miller, doktor i statsvetenskap och expert på militära konflikter, verksam vid Australian National University, ser det inte som otänkbart att Ryssland använder påstådda kemiska vapen i Ukraina som ursäkt för en egen attack.

– Jag skulle inte satsa pengar på det. De fördömanden som redan har riktats mot Ryssland har inte satt stopp för Ryssland. Och Vladimir Putin har redan gått så pass långt – som många andra analytiker har sagt – att han nått den punkt där han går in med allt.

– Han kan inte backa, och kommer antagligen att ta fler och fler risker. Jag vet inte hur många politiska alternativ som omvärlden har att ta till. Vi har redan strikta sanktioner, och förser Ukraina med vapen helt öppet. Det finns inte så mycket det internationella samfundet kan göra, mer än att gå in i kriget, vilket jag inte tror att man gör, säger Miller.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons