Nya protester lamslog Frankrike
För sjätte gången på mindre än två månader tågade på tisdagen stora skaror fransmän genom över 250 städer och byar för att demonstrera mot att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år.
Och ilskan över reformen tycks inte ha minskat. Enligt polisens siffror tog sig 1 280 000 människor ut på gatorna för att visa sitt missnöje – fler än under någon av de andra protestdagarna i år.
Den vänsterradikala fackföreningen CGT anser att polisens siffror alldeles för låga och hävdar att så många som 3,5 miljoner demonstrerade under dagen.
– Vi kan inte ge upp, det går att få regeringen att backa vad gäller 64 år, sade Laurent Berger, ledare för fackföreningen CFDT, till mediebolaget LCI.
Om kraven inte hörsammas blir det bara "fler människor" som går ut på gatorna, varnar han.
Nya möten mellan de stora fackförbunden är planerade till nästa vecka, men redan på lördag kommer minst en fackförening genomföra nya demonstrationer, rapporterar Le Figaro.
Få tåg gick
För att verkligen dra i den franska nödbromsen har de åtta största fackförbunden tagit ut en stor del av sina medlemmar i strejk och butiksinnehavare uppmanas att hålla stängt.
Omkring var tredje lärare i landet strejkade och bara vart femte fjärrtåg har rullat under dagen. Även lokaltåg och Paris tunnelbana har påverkats.
Politiker både till höger och vänster om president Macron tog tillfället i akt att även de göra sina röster hörda.
– På ena sidan har vi Macrons önskan, på den andra folkets vilja. Vem borde få sista ordet? Självklart folket, säger vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon till de protesterande i Marseille.
Macron framhärdar
De flesta demonstrationerna rapporteras under eftermiddagen ha varit relativt lugna, men i Paris använde polis tårgas mot stenkastande demonstranter som även satte eld på soptunnor och reklamskyltar.
Också i Lyon och Nantes ska bråk ha smärre uppstått.
President Emmanuel Macron framhärdar i linjen han var öppen med sedan valsegern förra året: det nuvarande pensionssystemet är för dyrt för Frankrike.
– Om vi vill hålla i gång systemet måste vi arbeta längre, sade han i februari.
Hans regering hoppas få igenom förslagen i parlamentet med stöd av högern. Men läget är osäkert – underhuset, nationalförsamlingen, har debatterat i två veckor utan att komma till omröstning. Just nu ligger frågan i överhuset, senaten.
Senast i slutet av månaden väntas de båda kamrarna rösta i frågan.
Fakta: Franska pensioner
Den allmänna pensionsåldern i Frankrike sänktes från 65 till 60 år 1982, under president François Mitterrand (Socialistpartiet), som då hade tagit över makten med stöd av Kommunistpartiet.
1995, när Mitterrand hade ersatts av den borgerlige Jacques Chirac, gjordes ett försök att höja pensionsåldern inom offentlig sektor. Miljontals fransmän gick ut och demonstrerade, i vad som har beskrivits som de mest omfattande protesterna sedan Majrevolten 1968. Förslagen drogs tillbaka.
2010 var det president Nicolas Sarkozy som ville höja pensionsåldern till 62. Facken gjorde gemensam sak och utlyste generalstrejk. Det slutade med att regeringen gick med på mindre eftergifter, men höjningen gick igenom.
Och där står Frankrike nu. Emmanuel Macron började försöka driva igenom en höjning från 62 till 64 år för uppemot fem år sedan. I ljuset av stora protester, men även pandemin, lades planerna på is ett tag. Men nu gör Macron ett nytt försök.