Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Över 100 fall av stenkastning mot danskar på E65

Bilist nummer 100 fick på tisdagen en sten kastad på sig på E65 mellan Malmö och Ystad. Även denna gång var det en danskregistrerad bil som var måltavla.
Brott • Publicerad 13 juli 2021
Polisen har stärkt bevakningen utmed E65 mellan Ystad och Malmö efter den senaste tidens stenkastning mot främst danskregistrerade fordon. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

För andra dagen i rad utsattes en dansk bilist för stenkastning på E65, som är den vanliga rutten för danskar som ska ta färjan från Ystad till Bornholm. Denna gång strax utanför Skurup. Stenen träffade framrutan, men mannen blev inte skadad och bilen kunde köras vidare.

101 och 102

På tisdagseftermiddagen kom det in ytterligare två samtal om stenkastning på E65. Det första vid strax före 16.30 och det andra en dryg timme senare.

Annons

Ingen person skadades vid fall nummer 101 och 102, men den ena bilen fick framrutan krossad och den andra en buckla på taket, enligt polisen.

– Vi har patruller som bevakar längs med vägen hela tiden, säger presstalespersonen Sara Andersson.

Vid 20.30-tiden hade ingen misstänkt gripits för brotten.

Extra resurser

Stenkastningen har pågått sedan i april, men till en början gick det under radarn.

– Var och en av de som drabbats har trott att det har varit ett unikt fall, säger Ewa-Gun Westford, på polisen i södra Skåne.

Men runt midsommar satte polisen in extra resurser för att få stopp på stenkastningen, och därefter blev det lugnt ett tag. Men i veckan tycks det ha startat igen, lagom till högsäsongen för Bornholmstrafiken.

Handfull svenskar

I stort sett alla som drabbas är danskregistrerade fordon på väg till eller från Bornholmsfärjan i Ystad – runt 95 procent, bedömer polisen.

Att stenkastaren – eller stenkastarna – lyckas träffa just danska bilar, trots att många kör i runt 100 kilometer i timmen på sträckan, tycker Ewa-Gun Westford inte är så konstigt.

– Danskarna kommer ofta i sjok. De har en tid att passa på båten, och kommer de från andra hållet och ska till Malmö, så har de precis kommit av en båt, säger hon.

Polisen har tankar om varför just danskar är måltavlan, men Ewa-Gun Westford vill inte spekulera om motivet i media.

Annons

Polisen patrullerar sträckan och har tillgång till helikopter och drönare. Men ofta kommer man sent på bollen, eftersom bilisterna har bråttom till färjan och kör vidare.

På måndagen stannade dock en dansk bilist genast när han träffats av en sten och larmade polisen, vilket gjorde att polisen kunde undersöka platsen grundligt.

Högsta politiska nivå

Bornholmstrafiken har nu infört att resenärerna får en ny biljett, om de skulle missa färjan på grund av att de stannar och larmar polisen om stenkastning.

För de flesta drabbade bilister kommer stenen så plötsligt att det är svårt att uppfatta var den kommer ifrån. I de flesta fall är det främst bilen som skadas, men i maj träffades en man så illa av en flygande sten som gick igenom vindrutan att han blev blind på ena ögat och fick tänder förstörda.

– Vårt absoluta mål är att det här ska upphöra, och det är ju uppe på högsta politiska nivå i Danmark och Sverige. Det visar hur allvarligt man ser på detta, säger Ewa-Gun Westford.

Högsta politiska nivå innebär att den danske justitieministern Nick Hæckerup (S) har kontaktat sin svenske kollega Morgan Johansson (S).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons