Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny runda sätter fokus på gårdsbutiker

Den 15 till 16 september arrangeras en gårdsbutiksrunda i Blekinge. Den fokuserar på butikerna och landsbygden. Förhoppningen är att det ska blir ett återkommande arrangemang som växer.
Blekinge • Publicerad 6 september 2018
Nu kan du åka runt bland länets gårdsbutiker och plantskolor.
Nu kan du åka runt bland länets gårdsbutiker och plantskolor.Foto: Mattias Mattisson

Det är landsbygdsutvecklarna i Blekinge som ligger bakom satsningen med finansiering från länsstyrelsen. Tanken var att de skulle göra något för gårdsbutikerna.

– Vi tyckte att de behövde marknadsföring och tänkte på konstrundan. Vi kan göra så med mat, berättar Ebon Kaisajuntti, landsbygdsutvecklare i Ronneby.

Annons

Därför tog de fram en karta och planerade en gårdsbutiksrundan.

– Vi tänkte att då får vi ut folk till butikerna på landsbygden och det ökar flödet av folk på landsbygden, de får möjlighet att marknadsföra sina verksamheter och folk kan köpa nyttig mat, säger hon.

Alla länets gårdsbutiker och även plantskolor har fått förfrågan men vissa har inte möjlighet att delta den här gången. Ebon Kaisajuntti har fått bra respons från butikerna.

– De tycker att det är jätteroligt. Det är små företag och detta är ett sätt för dem att visa sig. Och Blekinge får visa sig som Sveriges trädgård. När det gäller trädgårdsprodukter som grönsaker är Blekinge bland de största i landet i förhållande till ytan.

Butikerna har även uppmuntrats till att ha arrangemang i samband med rundan, men i skrivande stund är det inte klart vad det blir.

– Det blir spännande att se vad vi kommer fram till.

Hon vet dock att Reko-ring ska göra något vid Heike Tlatliks Lilla Köksgården i Bräkne-Hoby. Andra aktörer eller företag som vill göra något i samband med rundan är välkomna att kontakta landsbygdsutvecklarna.

Gårdsbutiksrundan och kartan är bara början. Efter rundan ska arbetet utvärderas och sedan är förhoppningen att företagen själva ska kunna driva den vidare.

– Vår förhoppning är att den ska utvecklas och bli som konstrundan eller skördemarknaden på Öland.

Kartan, med information om butikerna, finns att hitta på turistbyråerna i länet och ska även finnas på kommunernas hemsida. Den som inte har möjlighet att åka runt just den 15 och 16 september kan alltså göra en egen runda vid ett annat tillfälle.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons