Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny ansökan om vindkraftpark på Västkusten

Det börsnoterade energibolaget Eolus har lämnat in en ansökan om tillstånd att få bygga en vindkraftpark med 50 verk utanför Kungälv och Öckerö, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 12 juli 2023
Eolus ansöker om tillstånd för att få bygga en stor vindkraftpark utanför Kungälv och Öckerö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt planen kan parken stå klar 2029 och Göteborgs Hamn AB har gått in som delägare med 5 procent, för att säkra tillgången till grön el.

"Den årliga elproduktionen från Västvind motsvarar hela den nuvarande elförbrukningen i Göteborg", säger Eolus vd Per Witalisson i pressmeddelandet.

Annons

Han varnar för att utan ny elproduktion i regionen så hotas utveckling och arbetstillfällen hos bland annat den stora fordons- och kemiindustrin i regionen.

Tillståndsansökan ska behandlas av både Mark- och miljödomstolen i Västra Götaland. Den kommer även hamna på regeringens skrivbord, då parken ligger i Sveriges ekonomiska zon.

Vindkraftparkens 50 verk får enligt ansökan en installerad effekt på 1 000 megawatt och en beräknad årlig elproduktion på cirka fyra terawattimmar.

Eolus-aktien är oförändrad på Stockholmsbörsen efter beskedet om ansökan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons