Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu ska eldningsförbudet bli tydligare

Efter förra årets långa eldningsförbud har nu ett förslag tagits fram för att dela upp förbudet i olika nivåer. Förhoppningen är att det ska underlätta för både länsstyrelser, kommuner och allmänheten.
Blekinge • Publicerad 28 mars 2019
Et nytt förslag vill göra eldningsförbudet enklare och dela upp det i två nivåer där den ena bland annat tillåter grillning.
Et nytt förslag vill göra eldningsförbudet enklare och dela upp det i två nivåer där den ena bland annat tillåter grillning.Foto: Audun Braastad / TT

Förra årets visade det sig att det finns brister kring hur beslut om eldningsförbud fattas och vad det egentligen innebär. Ett exempel är det faktum att både länsstyrelser och kommuner kan införa eldningsförbud. Därmed kan det finnas två parallella föreskrifter med olika innehåll. Av den anledningen är det viktigt med samverkan för att det endast ska vara en föreskrift som gäller för ett geografiskt område. Även om det i Blekinge enbart är länsstyrelsen som inför eldningsförbud kan det vara besvärligt.

– Det kan vara svårt för den enskilde som till exempel ska paddla kanot i Ronnebyån och passerar flera kommuner med olika föreskrifter. Därför ska vi göra det lättare, säger Martin Petersson, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Annons

Det saknas också olika nivåer av förbudet.

Nu pågår ett nationellt arbete där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samarbetar med länsstyrelsen för att ta fram en vägledning för eldningsförbud. Förslaget innebär att det ska finnas två nivåer. En för lägre brandrisk och en för extrema nivåer som förra årets. Skillnaden mellan nivåerna är att den lägre endast innebär förbud mot viss typ av eldning utomhus. Då är det tillåtet att elda på iordningställda grillplatser. Den högre nivån omfattar förbud mot alla typer av eldning utomhus och mot till exempel pyroteknik.

Syftet med vägledningen är att den ska vara ett stöd för länsstyrelser och kommuner när de bedömer och beslutar om eldningsförbud. Vägledningen ska också ge stöd i hur budskapet ska spridas. Eftersom förbudet är kopplat till en straffrättslig påföljd är det extra viktigt att föreskrifterna är tydliga.

– Förra året tolkades förbudet lite olika i Sverige, berättar Anna Henningsson som är räddningschef för Räddningstjänsten östra Blekinge.

Hon tycker att det kan vara klokt att ha olika nivåer.

Nu är förslaget ute på remiss hos kommuner och länsstyrelser till den 30 mars. Målet är att vägledningen ska börja gälla innan 1 maj.

– Det är i elfte timmen eftersom de som den ska hjälpa kanske redan har fattat ett beslut då, säger Martin Petersson.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons