Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkte 44-åringen om kroppen: "Overkligt"

Onanera i skogen, köpa knivar och köra runt planlöst i en bil i trakterna runt Husum.
Det berättar den misstänkte 44-åringen att han gjorde tillsammans med ett gäng han umgicks med hösten då 16-åriga Malin Lindström försvann.
För första gången medger mannen att han varit i kontakt med flickans kropp.
Brott • Publicerad 30 juni 2022
Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.
Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för nedre Norrland. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat.Foto: Johan Hallnäs/TT
Paus i förhandlingarna i Hovrätten för Nedre Norrland inleder där det är huvudförhanding om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Rättegången hålls i tingsrättens lokaler.
Paus i förhandlingarna i Hovrätten för Nedre Norrland inleder där det är huvudförhanding om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Rättegången hålls i tingsrättens lokaler.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Åklagaren Stina Sjöqvist tror på en fällande dom i hovrätten.
Åklagaren Stina Sjöqvist tror på en fällande dom i hovrätten.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Mannen som misstänks för mordet på Malin Lindström har tidigare givit flera olika förklaringar till vad han gjorde den 23 november 1996 då flickan försvann.

När fallet tas upp på nytt i hovrätten för nedre Norrland förhörs han på nytt och den här gången berättar han saker han inte sagt tidigare. Under hösten 1996 umgicks han med tre personer som han inte vill namnge eller uppge några närmare detaljer om. De brukade köpa knivar och åka runt i trakterna med bil. Ibland hände det att de stannade och onanerade i skogen. Enligt 44-åringen var det vid ett sådant tillfälle som de hittade Malin Lindströms kropp i en presenning.

Annons

44-åringen berättar lugnt och sakligt. Han tittar stadigt på åklagaren Stina Sjöqvist när han berättar vidare att han först inte förstod att det var en kropp inlindad i presenningen.

– Sedan vill han (ledaren för gänget red anm) att vi ska ta den och lasta den på flaket på bilen.

Vid förhöret i rättssalen är det första gången på 25 år som han medger att han varit i kontakt med Malin Lindströms kropp. Han berättar vidare om hur de stannar vid den plats som beskrivs som fyndplatsen där flickans kropp hittades. Och hur ledaren uppmanade alla fyra att onanera när de lastat av kroppen i presenningen från flaket.

– Och han är ingen som man säger nej till, så vi gör det, säger 44-åringen.

Förklaringen till dna-spåren

Först efteråt beskriver den misstänkte att han förstod att det var en kropp i presenningen.

– Sedan lyfter ledaren på presenningen och där ligger det en död person. Sinnesnärvaron blev inte den bästa för det var så overkligt.

Åklagaren: Förstod du att det var Malin Lindström?

– Man kan väl säga ja. Det finns ju inte så många döda personer liggandes ute, säger han och tillägger att han aldrig såg ansiktet.

Åklagaren: Är det så du förklarar ditt dna på Malin Lindströms byxor?

– Det borde finnas mer, för det är ju tre personer till som tagit i kroppen, säger han.

Annons

På frågan om varför han inte gick till polisen och berättade om kroppen förklarar den misstänkte att han inte vågade för att personerna som han umgicks med hotade honom. Det är också det som hans advokat, Ulf Holst, trycker på är förklaringen till att hans klient ändrat sin berättelse så många gånger.

– Det finns en hotbild som förklarar varför han haft svårt att lämna en vettig berättelse i polisförhör och att berättelserna har skiftat och svajat, men det finns en logisk förklaring och det hänger samman med hotbilden, säger han under förhandlingen.

Åklagaren: Håller inte

Efter förhandlingen är åklagare Stina Sjöqvist inte förvånad gällande de nya uppgifter som kommit fram under dagen.

– Han berättar ändå att han hanterat Malin Lindströms döda kropp. Det är inget erkännande, men han medger ju att han sett den.

TT: Vad säger du om onaniberättelsen med männen i skogen?

– Han är ute efter en förklaring till hur hans dna hamnat på Malin Lindströms kropp, men hans förklaring håller inte.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons