Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nu klart: Ukraina får åtta Archer

Regeringen vill ge åtta artilleripjäser av typ Archer till Ukraina.
– De kommer att ge ukrainarna möjligheter att slå ut ryska artillerisystem, säger försvarsminister Pål Jonson (M).
Politik • Publicerad 16 mars 2023
Försvarets artilleripjäs Archer är monterad på en terrängvagn, väger 35 ton och bemannas av tre till fyra personer.
Försvarets artilleripjäs Archer är monterad på en terrängvagn, väger 35 ton och bemannas av tre till fyra personer.Foto: Anders Humlebo/TT
Övning med artillerisystemet Archer utanför Trosa 2017. Arkivbild.
Övning med artillerisystemet Archer utanför Trosa 2017. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Artillerisystemet Archer står högt på Ukrainas önskelista. Redan i januari aviserade den svenska regeringen att man vill bistå med det moderna artillerisystemet, men tillade att det krävde en del förberedelser.

Nu är det arbetet slutfört. I en extra ändringsbudget som läggs fram i riksdagen i dag begär regeringen att få skicka åtta Archerpjäser.

Annons

I ändringsbudgeten begär regeringen även att få ge tio stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina. Att så skulle ske gavs besked om redan i mitten av februari.

Sex miljarder

Tillsammans bedöms de åtta artilleripjäserna och de tio stridsvagnarna ha ett värde av drygt sex miljarder kronor. Det är pengar som Försvarsmakten behöver få under 2024–2026 för att kunna ersätta det som nu ska ges bort.

Archer är ett självgående artillerisystem med åtta meter långa kanonrör monterade på lastbilar eller dumpers. Archer kan snabbt förflyttas, snabbt avfyras och har stor precision.

Archer kan inte mäta sig med det amerikanska raketartillerisystemet Himars när det gäller räckvidd. Men enligt försvarsminister Jonson är Archer ett bra komplement till Himars, och kommer att användas främst för att slå ut fiendens artilleri.

Slår djupt

– Man skulle kunna uttrycka det som att Archersystemet är ett prickskyttegevär snarare än en hagelbössa. Det är just förmågan att slå extra djupt på motståndarens artillerisystem som gör Archer unikt, säger han.

Det kommer dock att dröja flera månader innan Ukraina kan börja använda Archer i fält. Eldledningsdatorer ska monteras in, ukrainska soldater utbildas och en "logistikhub" upprättas i närheten av Ukraina för underhåll och reparationer.

Ukraina bedöms kunna använda sex av de åtta pjäserna samtidigt på slagfältet, eftersom två behövs hållas i reserv för att till exempel kunna plocka reservdelar ifrån.

14 säljs

I den extra ändringsbudgeten begär regeringen även att få sälja 14 Archerpjäser till Storbritannien. Den affären har, enligt Jonson, gett britterna möjlighet att skicka sitt eget artillerisystem AS-90 till Ukraina.

Archer ska ersätta de bortskänkta AS-90 till dess att Storbritannien har utvecklat ett nytt artillerisystem för framtiden.

Affären ger, enligt Jonson, Sverige en möjlighet att hitta en strategisk partner kring Archer, vilket är viktigt för att kunna utveckla vapensystemet. I dag är det bara Sverige som använder Archer.

Annons

Sverige och Storbritannien siktar nu på att samarbeta kring den "logistikhub" för Archersystemet som ska upprättas i närheten av Ukraina.

Sverige har i dag 48 Archer-pjäser, varav 24 används av den svenska Försvarsmakten. De övriga 24 står i förråd och det är 22 av dem som nu ges till Ukraina eller säljs till Storbritannien. De två som blir kvar ska Försvarsmakten använda för att utveckla Archersystemet.

Förutom åtta Archer, tio stridsvagnar av Leopard 2, så har Sverige bland annat beslutat att stödja Ukraina med 50 stridsfordon 90, luftvärnssystem och pansarvärnsvapen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons