Nyheter

Bildextra: Nu får Zlatan se sin staty – gjord av konstnär från Blekinge

Fotboll (TT) Artikeln publicerades
Under gårdagen pågick förberedelserna vid den övertäckta statyn av Zlatan Ibrahimovic. Fotbollsstjärnan är på plats vid dagens invigning på Stadiontorget i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
Under gårdagen pågick förberedelserna vid den övertäckta statyn av Zlatan Ibrahimovic. Fotbollsstjärnan är på plats vid dagens invigning på Stadiontorget i Malmö.

Bronspjäsen har varit klar i drygt två år, men först nu har den kommit på sin plats. I dag avtäcktes statyn av Zlatan Ibrahimovic och fotbollsstjärnan var på plats vid invigningen i hemstaden Malmö.

– Den är en symbol för alla som inte känner sig välkomna, inte passar in eller känner att de inte ser ut som alla andra, säger 38-åringen.

Under måndagen monterades den cirka tre meter höga bronsstatyn av Ibrahimovic på sin plats på Stadiontorget mellan Malmö FF:s gamla och nya fotbollsarena. På tisdagseftermiddagen skedde invigningen.

Ibrahimovic själv var på plats och han är glad över att statyn slutligen hamnade i just hemstaden Malmö.

– Det är en stor dag och ett stort ögonblick för mig. Efter 20 år av professionell fotboll känner jag att det är här allt slutar, med en staty, säger Zlatan Ibrahimovic, på engelska, under invigningsceremonin.

Anfallaren bor sedan förra året i USA och spelar för LA Galaxy.

– Jag har haft en lång karriär, men när den slutar vet jag inte. Jag spelar så länge jag kan, säger Ibrahimovic.

Redan en timme för avtäckningen hade det samlats mycket folk framför den uppbyggda scenen och invigningen lockade även internationell media. Ett 60-tal journalister var ackrediterade och exempelvis franska Le Monde och italienska Sky Sports var på plats.

Det var under fotbollsgalan 2016 som Svenska fotbollförbundet meddelade att de ville avbilda Sveriges främste manlige landslagsmålskytt genom tiderna. Först var tanken att statyn skulle stå utanför nationalarenan Friends arena i Solna, men konstverket visade sig vara för tungt.

Förra sommaren kom beskedet att Malmö stad tagit emot statyn som en donation från förbundet.

+ 7

Det var dock först i dag som Ibrahimovic själv fick se den färdiga statyn.

– Jag äter Sverige till frukost, Europa till lunch och världen till middag. Det är så jag beskriver statyn i alla fall. Jag bad om att den skulle vara så stor som möjligt, så att hela världen kan se den, säger Ibrahimovic.

Han hoppas att statyn ska inspirera många.

– Den är en symbol för de som inte känner sig välkomna, inte passar in eller känner att de inte ser ut som alla andra. Om jag kan så kan alla. Jag är inte mer speciell än någon annan, även om jag är bäst på det jag gör, säger 38-åringen.

Texten uppdateras.

fakta

Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Född: den 3 oktober 1981 i Malmö (38 år).

Familj: Sambon Helena Seger, sönerna Maximilian (född 2006) och Vincent (född 2008).

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 116/62.

Seniorklubbar: Malmö FF (–2001), Ajax (2001–2004), Juventus (2004–2006), Inter (2006–2009), Barcelona (2009–2010), Milan (2010–2012), Paris SG (2012–2016), Manchester United (2016–2018), Los Angeles Galaxy (2018–).

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.