Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högst tio norrmän får samlas i hemmet

Norska regeringen går ut med nya restriktioner, bland annat får inte fler än tio personer vistas i en privat bostad samtidigt. Norrmän bör också begränsa sina sociala kontakter och krogarna får inte servera alkohol efter midnatt.
Norge • Publicerad 7 december 2021
Hälsominister Ingvild Kjerkol, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, statsminister Jonas Gahr Støre och Folkhälsoinstitutets direktör Camilla Stoltenberg håller presskonferens i Oslo.Foto: Annika Byrde/NTB/TT
Antal avlidna per en miljon invånare per dag. Till och med 6 december.Foto: Johan Hallnäs/TT

– Situationen med smittan är så allvarlig att vi måste sätta in nya åtgärder för att hålla pandemin under kontroll, sade statsminister Jonas Gahr Støre under tisdagskvällens presskonferens där även flera ministrar och representanter från hälsomyndigheter var med.

Beskedet var att från och med nu bör alla i Norge hålla minst en meters avstånd till varandra – alternativt använda munskydd då det inte är möjligt. Regeringen vill även att fler jobbar hemifrån, har digitala möten och flexar sin arbetstid. Norska skolor måste också vidta åtgärder för att minska smittspridningen.

Annons

Ett utskänkningsstopp vid midnatt på krogar och restauranger införs. Norrmän bör också begränsa sina sociala kontakter till under tio per vecka – undantaget vid fritidsaktiviteter, skola och jobb.

Testade positivt

Under förra veckan noterades toppnivåer i antalet registrerade smittade av covid-19 i Norge, med runt 4 000 som testade positivt under flera dagar.

– Under föregående helg har vi även sett de högsta talen som har noterats under en helg, då smittotalen vanligtvis går ner, sade Frode Forland smittskyddsdirektör på norska Folkehelseinstituttet (FHI), till TT tidigare i veckan.

Höga nivåer har man sett fortsatt under denna vecka. Det senaste dygnet har 4 117 nya fall registrerats som coronasmittade i Norge, vilket är 1 240 fler än samma dag för en vecka sedan.

Antalet sjukhusinlagda med covid-19 ökar också. På tisdagen var 320 patienter inlagda för vård mot covid-19 i Norge. En ökning med 25 patienter jämfört med måndagen. Av de inlagda får 90 intensivvård.

Antalet döda med covid-19 ligger på ungefär 40 per vecka, vilket dock inte är en så stor ökning jämfört med tidigare.

Vården pressas

Bjørn Guldvog, direktör på den norska hälsomyndigheten, bedömer att man nu får omprioritera användningen av coronatester framöver och fokusera mer på omikronvarianten.

– Vi har planerat för de scenarion vi kunnat se framför oss, men hade inte riktigt tagit höjd för att få in en ny variant med så hög smittsamhet. Vi har god testkapacitet, men hade gärna haft fler snabbtester just nu, säger han enligt Verdens Gang.

Sjukvården i Norge blir alltmer pressad, konstaterar Frode Forland.

– Nu har vi ungefär lika många inlagda som när det var som högst i mars 2020, sade han i måndags till TT.

Annons

Smittspridningen ökar som mest bland barn och unga. I den gruppen handlar det främst om utbrott av deltavarianten.

– Smittspridningen ser vi främst i förskolan och i lågstadiet där barnen är ovaccinerade och upp till tolv år. De blir lindrigt sjuka men sprider smittan vidare.

Utbrott efter julbord

Även om smittspridningen i Norge främst drivs av deltavarianten smittas fler och fler av den nyligen upptäckta omikronvarianten.

Bland annat så smittades 120 personer av coronaviruset efter ett julbord i Oslo. 13 av dessa har hittills bekräftats vara omikron. Men man misstänker att runt hälften av de smittade kan bära på den nya varianten.

Ytterligare misstanke om omikronsmitta har uppstått efter ett annat julbord i Sør-Odal nordöst om Oslo och efter en konferens som ägde rum i slutet av november på Lysebu utanför centrala Oslo.

Det är för tidigt att säga någonting om dem som har blivit smittade av omikron i Norge har blivit allvarligt sjuka, enligt Frode Forland.

– Men många har varit vaccinerade, vilket är oroväckande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons