Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya robotar avfyras från Nordkorea

Nordkorea har fortsatt avfyra robotar, dagen efter det att fler än 20 robotar sköts från det slutna landet. Sydkorea och USA svarar med att förlänga sin gemensamma militärövning.
Nordkorea • Publicerad 3 november 2022
Bilden sägs visa en robotuppskjutning och kommer från nordkoreanska regeringen.Foto: AP/TT

Den sydkoreanska militären uppgav på torsdagsmorgonen att grannen i norr avfyrat en interkontinental robot (ICBM), och att uppskjutningen misslyckats.

Först uppgav man från japanskt håll att roboten passerat över landet och i tv-sändningar uppmanades boende i regionerna Miyagi, Niigata och Yamagata att ta skydd och hålla sig inne.

Annons

Senare uppgav Japans försvarsminister Yasukazu Hamada att roboten aldrig nått över land, utan att den försvann någonstans över Japanska havet.

Under dagen avfyrade Nordkorea enligt Sydkoreas militär även ett antal kortdistansrobotar, som inte heller de orsakade några skador.

Robotregnet, som inleddes med över 20 projektiler under onsdagen, sker samtidigt som USA och Sydkorea genomför en övning med flera hundra stridsflygplan. Pyongyang har kallat övningen för en aggressiv provokation mot Nordkorea.

Övningen inleddes i måndags och beskrivs som den hittills största i sitt slag. Den skulle enligt tidigare besked ha avslutats på fredagen, men efter de nya robotuppskjutningarna meddelade Sydkorea att den ska förlängas, som svar på Nordkoreas provokationer.

Nordkorea kallade beslutet "ett felaktigt val" och hotade med att ytterligare trappa upp konflikten. Någon timme senare avfyrades nya robotar.

USA kommenterade att robotarna är ett brott mot FN-resolutioner och kräver att alla länder fullt ut inför och upprätthåller FN:s sanktioner mot Nordkorea.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons