Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nordiska statschefer får fira med kungen

Alla de nordiska statscheferna med respektive deltar när kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen under jubileumshelgen 15–16 september.
Kungligt • Publicerad 4 september 2023
Kungens kusin drottning Margrethe av Danmark är en av alla statschefer som kommer för att fira kungens 50 år på tronen. Arkivbild.
Kungens kusin drottning Margrethe av Danmark är en av alla statschefer som kommer för att fira kungens 50 år på tronen. Arkivbild.Foto: Bo Amstrup/Ritzau/TT

Det innebär att det danska kungaparet, det norska kungaparet samt Finlands och Islands presidentpar kommer att vara på plats. Även så tronföljarparen i Norge och Danmark.

Enligt ett pressmeddelande från kungahuset är även kungens kusin, drottning Anne-Marie inbjuden att delta. Drottning Anne-Marie är lillasyster till den danska drottningen Margrethe och var under tio år grekisk drottning genom sitt äktenskap med Konstantin II av Grekland.

Annons

Från Sverige kommer talmans- och statsministerparen samt statsråden att delta i delar av festligheterna. Vid jubileumsbanketten närvarar även "representanter för kultur, akademi, trossamfund, näringsliv samt landshövdingarna".

Under hela 2023 har kung Carl Gustafs 50 år på tronen firats. Han blev kung den 15 september 1973 och är med sina 50 år som statschef Sveriges genom tiderna längst regerande monark.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons