Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Norberg går upp i stabsläge efter svinpesten

Norbergs kommun går upp i stabsläge med anledning av den pågående afrikanska svinpesten, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.
Djur • Publicerad 11 september 2023
Kommunen uppger att man kommer att vara i stabsläge i minst en vecka framöver till den 18 september. Arkivbild.
Kommunen uppger att man kommer att vara i stabsläge i minst en vecka framöver till den 18 september. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Anledningen är man vill säkerställa att kommunen kan hjälpa Jordbruksverket med insatser kopplade till den afrikanska svinpesten och få ut information till näringsliv och allmänhet.

– Vi har ett stort informationstryck på kommunen som gör att vi behöver gå upp i stabsläge, säger Norbergs kommunchef Christian Foster.

Samlar resurser

Annons

Stabsläget kommer att gälla fram tills måndag nästa vecka då en ny bedömning kommer att göras. Fram tills dess behöver kommunen samla mer resurser än vanligt.

– Vi räknar med att det kommer vara mycket arbete under en lång tid framöver och därför försöker vi låna in personal för att klara trycket, säger Foster.

Nu kommer kommunen framförallt jobba med att kartlägga vad effekterna blir för de drabbade föreningarna i området och för näringslivet.

– Mycket av arbetet har hittills handlat om att begränsa svinpesten. Nu måste vi även prata om vad effekterna blir för föreningslivet och näringslivet och hur vi ska minimera skadorna.

Ekonomiskt stöd

Kommunen efterlyser nu statligt stöd med fokus på hur man ska stötta kommunen långsiktigt. Foster vill att det ska hanteras skyndsamt.

– Vi förväntar oss någon typ ekonomisk stöd till de föreningar som nu slås ut och näringsidkarna som nu i praktiken har fått näringsförbud. Det här kommer att påverka hela skidsäsongen och hela skogsavverkningssäsongen, säger han.

– Det är klart att vi är bekymrade.

Under måndagskvällen kommer Jordbruksverket att hålla informationsträff för allmänheten i Fagersta och under tisdagskvällen i Norberg.

Hittills har sju vildsvin bekräftats smittade med afrikansk svinpest, varav ett i Norbergs kommun.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons