Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nobelpristagare dödshotad – tusentals stöttar

Kongo-Kinshasa • Publicerad 4 september 2020
Nobels fredspristagare Denis Mukwege under ett tidigare seminarium i riksdagshuset, Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tusentals visade under torsdagen sitt stöd för den kongolesiske Nobelpristagaren Denis Mukwege i staden Bukavu, i östra Kongo-Kinshasa.

Fredspristagaren, som blivit en stark röst i arbetet mot sexuellt våld, har under de senaste veckorna mottagit dödshot för sitt engagemang.

Annons

Fredagens manifestation anordnades för att visa stöd för Mukwege och markera mot hoten. "Rör inte vårat Nobelpris", syntes skrivet på plakat vid manifestationen.

– Mukwege har lagt ner all den här mödan på att rädda kvinnorna. Vi vill inte se det här. De borde lämna honom ifred, säger Safina Kusimwa, en av dem som deltog i manifestationen.

Mukwege tilldelades Nobelpriset 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Han tilldelades priset tillsammans med yazidiska Nadia Murad från Irak.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons