Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nigerjunta varnar Frankrike: Lägg er inte i

Militärjuntan i Niger anklagar Frankrike och de västafrikanska staternas samarbetsorgan Ecowas för att planera för en "militär intervention" i Niger.
Niger • Publicerad 10 september 2023
Talespersonen för militärjuntan i Niger, generalmajoren Amadou Abdramane, anklagar Frankrike och de västafrikanska ländernas organ Ecowas för att planera en "militär intervention" i Niger. Bilden tagen när Abdramane proklamerade militärkuppen i juli.
Talespersonen för militärjuntan i Niger, generalmajoren Amadou Abdramane, anklagar Frankrike och de västafrikanska ländernas organ Ecowas för att planera en "militär intervention" i Niger. Bilden tagen när Abdramane proklamerade militärkuppen i juli.Foto: ORTN via AP/TT

Det sker, enligt juntans talesperson Amadou Abdramane, genom att Frankrike placerar ut trupper i flera länder i Västafrika med sikte på att kunna gripa in i Niger. Anklagelserna kom i ett tv-sänt uttalande.

Militärjuntan tog över makten i Niger i slutet av juli. Landets tidigare kolonialmakt Frankrike stödjer den avsatte presidenten Mohamed Bazoum. Redan det är att jämställa med ett fientligt ingripande, har juntan tidigare förklarat.

Annons

Frankrike har sedan tidigare haft omkring 1 500 soldater i landet där även FN-trupper och USA haft styrkor utplacerade.

Ecowas har hotat med att gripa in militärt om inte Mohamed Bazoum återinstalleras som president.

Tidigare i veckan möttes, enligt vad en källa i det franska försvarsdepartementet uppgett för AFP, företrädare för den franska armén och juntan. Samtalen sägs gälla om franska trupper eller delar av dem ska dras tillbaka från landet.

Kuppen i Niger är bara en i raden i regionen som inneburit att mer västvänliga ledare, som haft stöd av väst, avsatts. De militära ledarna i Mali och Burkina Faso stödjer militärjuntan i Niger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons