Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Newsom blir kvar som Kaliforniens ledare

De omstridda covidrestriktionerna till trots – Kaliforniens guvernör Gavin Newsom får behålla sitt jobb. Republikanernas försök att avsätta honom i ett specialval misslyckades.
USA • Publicerad 15 september 2021
Invånarna i USA-delstaten Kalifornien har röstat nej till att avsätta guvernör Gavin Newsom.
Invånarna i USA-delstaten Kalifornien har röstat nej till att avsätta guvernör Gavin Newsom.Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT
Den konservativa pratradiovärden Larry Elder var Kaliforniens guvernör Gavin Newsoms främste motståndare i specialvalet.
Den konservativa pratradiovärden Larry Elder var Kaliforniens guvernör Gavin Newsoms främste motståndare i specialvalet.Foto: Ashley Landis/AP/TT

– "Nej" var det enda som hördes i kväll, sade en lättad Newsom enligt medier på sin valvaka, efter att stora mediebolag som NBC, CNN, Fox News och AP utsett honom till segrare.

– Nu vill jag fokusera på vad vi sade ja till som delstat. Vi sa ja till vetenskap, vi sa ja till vaccin. Vi sa ja till att få ett slut på pandemin.

Hävdar valfusk

Annons

Kommentarerna fälldes mindre än två timmar efter att vallokalerna stängt i det historiska specialvalet, blott det andra i delstatens historia. Då stod det klart att omkring två tredjedelar av de röstande sagt nej till att avsätta och ersätta Newsom.

Omkring 45 aspiranter, de allra flesta republikaner, hade sträckt upp handen som kandidater att ersätta Newsom, om väljarna sagt ja till avsättning. Demokratens främste motståndare, den konservativa pratradiovärlden och Trumplojalisten Larry Elder, började påstå att valfusk förekommit redan innan vallokalerna stängd.

Specialvalet drevs igenom av republikaner, som i våras samlat in det antal namnunderskrifter som krävs för att få till ett omval.

Gick på fest

Newsom, som tidigare var borgmästare i San Francisco, har varit guvernör sedan 2019. Hans opinionssiffror var till en början stabila, men när coronaviruspandemin slog till fick han kritik – först för den stränga nedstängningen och senare för det saktfärdiga återöppnandet.

När han i november i fjol deltog i ett middagsparty på en restaurang, vilket bröt mot de regler hans eget styre satt upp, såg många rött. Republikanerna beskyller honom dessutom för ett osedvanligt högt skattetryck samt för att inte ha gjort något åt delstatens många hemlösa.

Fakta: Kalifornien

Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat med nära 40 miljoner invånare. Dess smeknamn är The Golden State (den gyllene delstaten).

Delstaten har en areal på 411 000 kvadratkilometer, vilket är något mindre än Sverige. I Kalifornien ligger flera av USA:s nationalparker och storstäderna Los Angeles och San Francisco. Huvudstaden heter Sacramento.

Kalifornien brukar benämnas som världens femte största ekonomi, här har bolagsjättar som Apple och Google sina huvudkontor liksom många filmbolag. Här finns också mycket stor jordbruksproduktion, oljetillgångar och flera prestigeuniversitet.

Delstaten tillhörde Mexiko 1822–1848. Under 1900-talet tjugofaldigades befolkningen och i dag är den multietnisk. 39 procent uppskattas vara spansktalande så kallade latinos, 15 procent är av asiatisk härkomst och 6,5 procent är svarta

Källa: US Census med flera

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons