Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

New York tillåter kompostering av döda

USA • Publicerad 1 januari 2023
Kompostmaterial – här från ett djur – som blir resultatet av begravningsprocessen. Arkivbild.Foto: Elaine Thompson/AP/TT

New York blir sjätte delstat i USA att tillåta kompostering av människokroppar. Demokraternas guvernör Kathy Hochul har undertecknat lagen som tillåter begravningsmetoden.

Metoden godkändes i Washington 2019 och efter det har fler delstater följt efter. Den går ut på att kroppen placeras i en behållare med träflis, alfalfa och annat växtmateriel. Processen är klar inom någon månad och resulterar i omkring en kubikmeter kompostjord, som kan användas till plantering eller jordförbättring.

Annons

Godkännandet välkomnas av begravningsplatsen Greensprings Natural Cemetery Preserve i centrala New York, som förespråkar "gröna" begravningar. Metoden spås bli populär bland miljövänner.

Katolska kyrkan är inte lika positiv.

"Mänskliga kroppar är inte hushållsavfall och vi tror inte att processen uppfyller kraven på värdig behandling av våra jordiska kvarlevor", skriver Dennis Proust som företräder delstatens biskopar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons