1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Nej till omstridd Muminpark i Karlstad

Förvaltningsrätten säger nej till de omstridda planerna på att bygga en Muminpark på Skutberget i Karlstad.
Politik • Publicerad 8 april 2021
Förvaltningsrätten säger nej till en Muminpark i Karlstad. Bilden är tagen på Muminvärlden i Nådendal utanför Åbo. Arkivbild.
Förvaltningsrätten säger nej till en Muminpark i Karlstad. Bilden är tagen på Muminvärlden i Nådendal utanför Åbo. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I december 2019 sade kommunfullmäktige ja till ett avtal mellan kommunen och ett finländskt företag om att bygga en temapark.

Men många var kritiska till planerna och fullmäktiges beslut togs efter en flera timmar lång debatt. Beslutet överklagades och nu har förvaltningsrätten kommit med sitt utslag.

"En Muminpark i Karlstad kan visserligen vara av ett allmänt intresse för kommunen, men kostnaderna för temaparken kan inte betraktas som proportionerliga i förhållande till den förväntande nyttan av parken", säger rättens ordförande Johan Montelius i ett pressmeddelande.

"Företaget har i och med avtalet dessutom fått en ekonomisk fördel som det inte skulle ha fått under normala marknadsmässiga förhållanden och därigenom ett individuellt inriktat stöd som inte är tillåtet", säger han vidare.

Företaget som vill öppna parken driver redan Muminvärlden i finländska Nådendal.

Förvaltningsrätten var inte enig utan en nämndeman var skiljaktig. Rättens beslut kan överklagas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.