Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nederländsk dom om nedskjutet plan väntas

Nederländerna • Publicerad 13 november 2022
Räddningsarbetare undersöker ett område där det nedskjutna planet kraschade i Donetsk-regionen i östra Ukraina 2014.
Räddningsarbetare undersöker ett område där det nedskjutna planet kraschade i Donetsk-regionen i östra Ukraina 2014.Foto: Mstyslav Chernov/AP/TT

Domen mot de fyra män som står åtalade för att ha skjutit ned passagerarflygplanet MH17 över östra Ukraina 2014 väntas avkunnas av nederländsk domstol på torsdag.

De misstänkta männen, tre ryssar och en ukrainare, står åtalade för mord och för att ha skjutit ned planet. Ingen av de fyra har hittills infunnit sig till de två och ett halvt år långa rättegångsförhandlingarna i Nederländerna, som följde på en internationell utredning.

Annons

MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när det träffades av en BUK-robot avfyrad från ett territorium i Ukraina. Samtliga 298 ombord omkom, varav huvuddelen var nederländska medborgare.

Familjerna som sörjer sina anhöriga som miste livet i flygkraschen väntas nu resa till domstolen utanför Amsterdam för att höra domen.

Åtta år efter katastrofen har regionen där flygplanet kraschade blivit ett av nyckelslagfälten i Rysslands invasionskrig i Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons