Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nederländerna går till val i november

Nederländerna • Publicerad 14 juli 2023
Nederländernas premiärminister Mark Rutte efter att den 8 juli ha meddelat kungen Willem-Alexander om att regeringen avgår.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte efter att den 8 juli ha meddelat kungen Willem-Alexander om att regeringen avgår.Foto: Michael Corder/AP/TT

Nederländerna håller nyval den 22 november, sedan regeringen kollapsade i förra veckan.

Nyvalet har utlysts av övergångsregeringen som styr fram till att ett nytt parlament har valts och en ny regering kan utses.

Annons

Efter det förra ordinarie valet i mars 2021 tog det rekordlång tid, 271 dagar, innan en ny koalitionsregering hade bildats. Efter 18 månader tvingades premiärminister Mark Rutte i förra veckan meddela att koalitionen brutit samman, på grund av oenighet kring migrationspolitiken.

Rutte meddelade tidigare i veckan att han lämnar politiken och inte kommer att leda sitt parti VVD (Folkpartiet för frihet och demokrati) i det kommande valet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons