Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Natosamarbete om luftvärn

Tyskland leder en stor mängd andra Natoländer i ett nytt samarbete om bättre luftvärnssystem i Europa.
Finland är med – och framöver kanske också Sverige.
Nato • Publicerad 13 oktober 2022
Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht har dragit igång ett luftvärnssamarbete med 14 andra Natoländer. Arkivfoto.
Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht har dragit igång ett luftvärnssamarbete med 14 andra Natoländer. Arkivfoto.Foto: Michael Sohn/AP/TT

14 Natoländer och Finland skrev i onsdags på om att gemensamt utveckla ett luftförsvarssystem.

– Med det här initiativet lever vi upp till vårt gemensamma ansvar för säkerhet i Europa, genom att samordna våra resurser, förklarade Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht vid undertecknandet i Natohögkvarteret i Bryssel.

Annons

Norge är en av deltagarna.

– Från norsk sida stöttar vi initiativ som ökar alliansens samlade förmåga. Vi sätter högt värde på det här viktiga tyska initiativet, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram till nyhetsbyrån NTB.

Även Finland har skrivit under, trots att man ännu inte är fullvärdig Natomedlem. Och Sverige skulle också kunnat gjort samma sak – om det inte vore för det pågående regeringsskiftet.

– Nu har vi ju en administrativ regering och det gör ju att vi inte har möjlighet att fatta beslut om olika framtidsinriktade saker. Så det här får man återkomma till. Men vi har inget emot det här samarbetet, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Bryssel.

Utöver Tyskland, Norge och Finland deltar även Belgien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Storbritannien, Tjeckien och Ungern i initiativet som döpts till Essi – European Sky Shield Initiative.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons