Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Natochefen: Inga uppgifter om avsiktlig attack

Ryssland uppges återigen ha attackerat Izmail med drönare.
Samtidigt utreder Rumänien vad som kan vara nedfallna rester från drönare på rumänsk mark.
– Vi har ännu inga uppgifter om att det skulle vara en avsiktlig attack, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Ukraina • Publicerad 7 september 2023
Den ukrainska hamnstaden Izmail nära gränsen till Natolandet Rumänien har utsatts för flera ryska drönarattacker den senaste tiden. Arkivbild.
Den ukrainska hamnstaden Izmail nära gränsen till Natolandet Rumänien har utsatts för flera ryska drönarattacker den senaste tiden. Arkivbild.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

För fjärde gången på fem dagar har Ryssland attackerat området runt hamnstaden Izmail i Odessa med drönare, uppger guvernören Oleh Kiper.

Nattens attack, med iransktillverkade Shahed-drönare, varade i tre timmar, skriver han på Telegram.

Annons

"Civil- och hamninfrastrukturanläggningar, en hiss och en administrativ byggnad skadades."

En civil lastbilschaufför fick också en lindrig benskada vid attacken, uppger guvernören.

Enligt det ukrainska flygvapnet har Ryssland under natten attackerat Ukraina med totalt 33 ryska drönare, varav 25 förstördes. Attackerna riktades framför allt mot de södra distrikten i Odessa-regionen, uppger flygvapnet.

Rumänien utreder

Området kring den ukrainska hamnstaden Izmail, som gränsar till Natolandet Rumänien, uppges ha utsatts för flera ryska drönarattacker den senaste tiden.

Rumänien har nu tillsatt en utredning om nedfallna vrakdelar som kan ha kommit från en rysk drönare. Uppgifterna om att ryska drönare exploderat över rumänskt luftrum kom i måndags, men de har inte bekräftats av landet. Utredningen ska visa varifrån delarna kommer, enligt Rumäniens försvarsdepartement.

Rumänien har informerat övriga Natoländer om drönarresterna som landat på rumänskt territorium, berättar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett framträdande inför EU-parlamentets utrikesutskott på torsdagsmorgonen.

– Det här visar på riskerna för incidenter och olyckor, men vi har ännu inga uppgifter om att det skulle vara en avsiktlig attack (mot Rumänien) från Ryssland, men vi avvaktar utredningen, säger Stoltenberg.

Ryssland: Drönare nedskjutna

Samtidigt hävdar Ryssland att fem ukrainska drönare har skjutits ned i den södra delen av landet och i närheten av huvudstaden Moskva.

En av drönarna uppges ha riktats mot staden Ramenskoje sex mil sydväst om Moskva. Enligt det ryska försvarsdepartementet ska resterna av en drönare ha exploderat på femte våningen i ett flerfamiljshus. Flera fönster uppges ha krossats och fyra fordon skadats.

Ännu en drönare kraschade i staden Rostov-vid-Don, nära militärens högkvarter, enligt en AFP-reporter på plats. Stadens guvernör uppger att ytterligare två drönare skjutits ner i staden och att en person har skadats.

Två andra ukrainska drönarattacker avvärjdes i regionen Bryansk i närheten av Ukraina, hävdar det ryska försvarsdepartementet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons