Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nato uppmanar till besinning i Kosovo

Kosovo • Publicerad 7 september 2023
Kosovos president Vjosa Osmani-Sadriu. Arkivbild.
Kosovos president Vjosa Osmani-Sadriu. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanar samtliga parter i konflikten i Kosovo att besinna sig. Uppmaningen kommer sedan motsättningar mellan befolkningsgrupper utmynnat i att 93 personer i FN:s fredsbevarande insatser skadades i maj.

– Det är nödvändigt att undvika ytterligare eskalering. Jag uppmanar parterna att undvika provocerande retorik och att agera återhållsamt, sade Stoltenberg på torsdagen.

Annons

En majoritet av befolkningen i norra delen av Kosovo är av serbiskt ursprung. Protester utbröt när albanska borgmästare installerades efter lokalval. Valen bojkottades av många serber.

– Jag välkomnar de senaste åtgärderna som Pristina vidtagit för att minska spänningarna, vilket inbegriper en minskning av antalet specialpoliser i norra (delen av Kosovo), samt planer att hålla nya lokalval, sade Stoltenberg efter ett möte med Kosovos president Vjosa Osmani-Sadriu.

Den fredsbevarande insatsen Kfor består av omkring 4 500 soldater i området.

EU har bjudit in Kosovos och Serbiens ledare nästa vecka för samtal och försök att normalisera relationen mellan de två länderna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons