Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Närgången myskoxe ska skrämmas bort

Djur • Publicerad 15 september 2021
Polisen försöker skrämma bort en närgången myskoxe (inte den på bilden) i Härjedalen. Arkivbild.
Polisen försöker skrämma bort en närgången myskoxe (inte den på bilden) i Härjedalen. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Polisen försöker skrämma bort en myskoxe som spatserar omkring i Ljusnedalstrakten i Härjedalen, rapporterar SVT och P4 Jämtland.

Oxen har gått in i trädgårdar, hundgårdar och kohagar och orsakat allmän oro.

Annons

– Den har varit närgången och varit nära en flicka som skulle gå till skolskjutsen i Bruksvallarna, säger polisens viltsamordnare Martin Trostemo till SVT.

Genom att skramla med olika föremål och göra oljud skrämdes myskoxen iväg på måndagen, men sedan kom den tillbaka.

– Han har ju så att säga kompisar där, kor och någon tjur som han hade tytt sig till, och han har någon saltsten som han slickar på och har det bra, så det är svårt, säger Trostemo till P4.

I augusti fångade polisen till slut in myskoxen Brutus, som har gäckat invånare i Bergs kommun i omkring ett års tid. Han bor numera på Myskoxcentrum i Tännäs.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons