Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Myggbekämpningen stoppad: "Exceptionellt år"

Det har varit ett speciellt år för myggbekämparna vid Nedre Dalälven. När området nu översvämmats en fjärde gång under samma sommar har lagret av bekämpningsmedel sinat.
– Det har varit ett exceptionellt år, säger bekämpningsledare Martina Schäfer.
Natur • Publicerad 16 augusti 2023
Bekämpningen av översvämningsmyggor vid Nedre Dalälven kan inte fortsätta trots sommarens fjärde översvämning. Arkivbild.
Bekämpningen av översvämningsmyggor vid Nedre Dalälven kan inte fortsätta trots sommarens fjärde översvämning. Arkivbild.Foto: Patrick Sörquist / TT

Redan förra veckan började problemen vid Nedre Dalälven på grund av regnet. Bekämpningsmedlet geggar nämligen ihop sig i behållarna när det regnar.

– Vi förlorade ganska mycket tid på det och samtidigt började vattnet att stiga igen. Nu är det otroligt stora översvämningar i Dalälven, det är ett flöde som vi nästan aldrig har sett förut, säger Martina Schäfer.

Räcker inte

Annons

Eftersom det handlar om ett stort geografiskt område räcker inte bekämpningsmedlet för ännu en insats. Det går inte att ha hur stora lager som helst, eftersom bekämpningsmedlen bara har en viss hållbarhet, framhåller hon.

Det kommer heller inte att gå att skaffa fram mer medel i tid, eftersom leveranstiden är tre månader.

– Det vi har kvar räcker inte på långa vägar, säger Martina Schäfer.

Att det här kommer att resultera i fler myggor är hon säker på, men hur illa det blir för dem som bor i området är fortfarande oklart.

Fjärde gången

Antalet mygglarver som kläcks efter en ny översvämning brukar bli lite mindre för varje ny översvämning under samma säsong och nu är man alltså inne på den fjärde översvämningen sedan i maj.

Det är också osäkert i vilken utsträckning myggorna som kläcks i översvämningsvåtmarkerna söker sig in i samhällen.

TT: Hur har myggsommaren hittills varit vid Nedre Dalälven?

– Det har varierat. På vissa ställen har det varit väldigt bra och på andra ställen har man upplevt en del mygg.

I Klarälven däremot pågår myggbekämpningen för fullt i Forshaga kommun. Det är ett geografiskt mycket mindre område, som dessutom har ett eget lager av bekämpningsmedel.

Fakta: Översvämningsmygg

Vid Nedre Dalälvens översvämningsområden är det framför allt översvämningsmyggor av arten Aedes sticticus som bekämpas.

Översvämningsmyggor lägger ägg på fuktig mark. Vid översvämning och en temperatur på åtta till tio grader kläcks larver, som utvecklas snabbt.

Efter två veckor eller mindre är honorna flygfärdiga. När de parat sig söker de blod hos boende eller besökande människor i området.

Under en och samma sommar kan flera generationer översvämningsmyggor utvecklas. Det är aggressiva stickmyggor, som är aktiva även i solen och mitt på dagen. De kan flyga i stora mängder i upp till en mil för att hitta blod.

Vid Nedre Dalälven finns ytterligare sex arter av översvämningsmygg.

Källa: Biologisk myggkontroll (mygg.se)

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons