Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mycket liten brandrisk – tack vare regnet

Brandsommaren som många fruktade ser inte ut att bli av. Efter en varm försommar har juli präglats av regn – och brandrisken har sänkts markant i stora delar av landet.
Bränder • Publicerad 18 juli 2023
Under försommaren var risken för skogsbränder extremt stor i Sverige, men ett regnigt juli har räddat situationen. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

SMHI:s karta som visar risken för skogsbränder, som i början av juni lyste ilsket rött, är nu nästan helt blå.

Under den tidiga sommarens värmebölja rådde extremt stor brandrisk i stora delar av landet – och det varnades för en ny sommar likt den 2018.

Annons

Men efter en försommar med många bränder har situationen nu lugnat sig.

– Brandrisken är liten eller mycket liten på de flesta platser nu i Sverige, säger Stefan Andersson, handläggare på avdelningen för räddningstjänst och olycksförebyggande, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Värst på Gotland

Medan stora delar av Europa plågas av en extrem värmebölja har julivädret i Sverige varit ostadigt och regnigt i stora delar av landet.

Just nu råder det eldningsförbud i 17 av landets 290 kommuner – en kraftig minskning sedan i juni. Samtliga ligger längst södra östkusten, ett område som inte fått särskilt mycket regn.

– Därför är brandrisken där stor eller lokalt extremt stor. Till exempel på Gotland är det mycket uttorkat i vegetationen och de djupare bränslelagren, vilket gör att det är större risk för mer svårsläckta bränder, säger Stefan Andersson.

I övriga Sverige ser det desto lugnare ut. Så långt prognosen sträcker sig ser sommarregnet, med lite sol mellan varven, ut att bli kvar.

Mörka nätter hjälper

Brandrisken senare i sommar beror helt på hur vädret utvecklar sig.

– Om vi skulle gå in i en torrare period senare i sommar så är det såklart en risk för att det blir torrt igen och att brandrisken kan innefatta fler delar av landet, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Men augustis längre och mörkare nätter kan rädda situationen.

– Det innebär att det blir fuktigare på nätterna och morgnarna och därmed minskar tidsfönstret då skogsbränderna är möjliga, säger Stefan Andersson och tillägger:

Annons

– Det har en dämpande effekt på bränderna och är gynnsamt ur ett släckningsperspektiv.

Fakta: Många bränder i början av sommaren

Under maj och juni utbröt många bränder i skog och mark i Sverige.

Fram till den 13 juni hade MSB:s förstärkningsresurser till kommunernas räddningstjänster aktiverats 77 gånger, bland annat med vattenbombande helikoptrar och flygplan.

Samma period 2022 aktiverades de 34 gånger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons