Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Musk: Viktigt att vi får en AI-domare

Elon Musk, Mark Zuckerberg, högsta chefer för Google och IBM – alla var där när USA:s senat kallade till "toppmöte" om AI.
Musk tar till stora ord: det kan bli "viktigt för civilisationens framtid" att USA nu vill göra som EU och reglera AI i lag.
USA • Publicerad torsdag 09:04
Elon Musk och Palantir-chefen Alex Karp vid onsdagens AI-möte i Washington.
Elon Musk och Palantir-chefen Alex Karp vid onsdagens AI-möte i Washington.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

– Poängen är att det är viktigt att vi får en domare, säger Tesla- och Space X-chefen till amerikanska medier om onsdagens långa möte i Kapitolium i Washington.

På sistone har han och Facebook-chefen Zuckerberg gnabbats och skämtat på nätet om att ställa tech-rivalernas kamp på sin spets genom att slåss i en mma-match. Men nu lät Musk mer seriös och ödmjuk.

Annons

– Vi hade en mycket hövlig diskussion, faktiskt, med några av världens smartaste människor.

Som i filmer

Det var senatens majoritetsledare Chuck Schumer som kallat till mötet, i hopp om att komma närmare ett avgörande om och hur USA ska reglera artificiell intelligens.

– Varenda deltagare räckte upp handen, även om de hade olika åsikter, säger Schumer om samtalen, som ägde rum bakom lyckta dörrar.

En del – såsom Musk – befarar att när AI blir smartare än oss kan det bli som i domedagsfilmer, att maskinerna vänder sig mot människan.

"Globala ramar"

Andra varnar tvärtom USA för att följa EU, där både kommissionen och parlamentet ställt sig bakom långtgående reglering av hur AI får användas. Bland farhågorna finns att om västvärlden inför strikta regler innebär det bara trumf på hand för länder som tillåter fri utveckling av spjutspetsteknik.

Musk säger efter onsdagens möte att han tror att USA nu kommer att lagstifta. Men det blir tuffa förhandlingar i det polariserade Washington. Och även knepiga avgöranden kring vad olika världsmakter ska göra själva respektive samarbeta kring.

– Jag anser att Europa, tillsammans med andra, bör vara ledande i att skapa nya, globala ramar, sade EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga tal om läget i unionen i onsdags.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons