Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Twittrare till Musk: Sälj aktierna

Världens rikaste man har ingen lön. Så Elon Musk lät Twitterföljarna avgöra om han ska sälja aktier för 185 miljarder kronor för att kunna betala skatt.
Och följarnas svar blev ett rungande ja.
Ekonomi • Publicerad 7 november 2021
Elon Musk på "oktoberfesten" nyligen vid Teslas kommande fabrik i Grünheide, öster om Berlin.Foto: Patrick Pleul/DPA/AP/TT

Värderingen av Musks företag, bland andra Space X och Tesla, är så hög att 50-åringen klassas som världens rikaste man. Däremot har han ingen reguljär lön, och har sagt att han bor i ett spartanskt hus à 35 kvadratmeter i Texas.

Så ska Musk betala skatt behöver han sälja några av sina tillgångar, och i ett nytt utspel ger han sig in i USA:s pågående debatt om en tänkbar "miljardärsskatt" för de allra rikaste.

Annons

"Det talas mycket nu om att outtagna vinster är ett sätt att undvika skatt", skrev han på Twitter, "så jag föreslår att jag säljer 10 procent av mina Tesla-aktier".

Ökat i värde

Mångmiljardären uppmanade anhängarna att rösta om förslaget under ett dygn fram till söndagskvällen."Jag kommer att följa resultatet i den här omröstningen, hur den än slutar", tillade han.

Drygt 3,5 miljoner följare röstade och nästan 58 procent svarade ja.

Efter omröstningen skrev Musk: "Jag var beredd att acceptera båda resultaten".

I början av året hade Elon Musk 227 131 935 Teslaaktier och köpoptioner, motsvarande 22,4 procent av bolaget, enligt dokument som lämnats in till myndigheten SEC. Skulle Musk sälja en tiondel får han in ungefär 21 miljarder dollar (185 miljarder kronor).

Men den summan är baserad på Teslas stängningskurs på New York-börsen i fredags, och elbilstillverkarens aktie är känd som mycket volatil. Bara senaste året har den trefaldigats i värde, och kritiker har ofta hävdat att företaget är övervärderat.

Kan utlösa ras

Musks utspel kan dock innebära problem både för honom själv och Tesla. SEC har tidigare slagit ned på att han offentliggjort marknadspåverkande information via Twitter. En uppgörelse 2019 innebar 40 miljoner dollar i böter, och att Musk gick med på att alla sådana utspel ska kontrolleras i förväg.

I Twitter-sfären spekulerar många nu att Musks vilja att sälja aktier kan utlösa ett kursras i början av veckan – vilket då åter skulle kunna väcka SEC:s vrede.

Fakta: Elon Musk

Född i Sydafrika men flyttade i 18-årsåldern till Kanada, och sedan vidare till USA. Karriären inleddes med företaget X.com vars affärsidé var betallösningar via nätet. Via ett uppköp kom företaget senare att byta namn till Paypal och 2002 köptes bolaget upp av Ebay. Musk som var företagets enskilt största aktieägare hade då aktier värda 165 miljoner dollar.

Numera mest känd för rymdraketsbolaget Space X samt elbils- och energiföretaget Tesla, grundade 2002 respektive 2003.

Av dessa två är det bara Tesla som är börsnoterat. Vid intåget på New York-börsen 2010 kostade en Tesla-aktie 17 dollar (motsvarande 3:40 dollar nu, efter en split 2020). I fredags stängde Tesla-aktien på 1 222 dollar.

Det innebär att den som köpte Tesla för 1 000 kronor då nu har aktier värda 360 000 kronor. Och denna kolossala värdetillväxt gynnar i första hand Musk, som enligt tidskriften Forbes nu är god för nästan 320 miljarder dollar – och därmed med råge världens rikaste person.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons