Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Musar vinner och blir Sloveniens näste president

Slovenien • Publicerad 13 november 2022
Natasa Pirc Musar valdes på söndagen till Sloveniens nästa president.
Natasa Pirc Musar valdes på söndagen till Sloveniens nästa president.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Slovenien valde på söndagen den oberoende mittenkandidaten Natasa Pirc Musar, advokat som varit aktiv i arbetet för hbtqi-rättigheter, till landets nästa president.

Valet stod mellan henne och högerpolitikern Anze Logar, som tidigare varit utrikesminister, i en andra och avgörande valomgång.

Annons

– Vi måste ena oss så att vi kan göra något bra för vårt vackra hemland, sade Natasa Pirc Musar efter valutgången då hon enligt de preliminära resultaten fick omkring 54 procent av rösterna.

Natasa Pirc Musar företrädde som advokat dåvarande amerikanske presidenten Donald Trumps hustru Melania Trump i frågor som bland annat rörde upphovsrätt och namnskydd.

Musar är också känd för att verka för kvinnors rättigheter och har lovat att vara "kvinnors röst" i Slovenien om hon skulle vinna valet.

Musar blir nu landets första kvinnliga president, ett ämbete som främst är ceremoniellt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons