Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

MSB kräver utredning av översvämningarna i Blekinge

Översvämningsproblemen i Blekinge ska kartläggas för att kunna minska riskerna för liknande händelser framöver.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill ha en utredning av insatser och åarnas flöden under februari.
Blekinge • Publicerad 25 februari 2020
Vattnet går högt i åar och vattendrag i Blekinge.
Vattnet går högt i åar och vattendrag i Blekinge.Foto: Charlotta Bäckström

Blekinges åar och vattendrag har fyllts på med stora mängder regn. På vägen mot Östersjön har risken för översvämningar ökat vid åarna. Framförallt Mörrumsån och Ronnebyån har präglats av mycket höga flöden sedan mitten av februari. Varningsnivån ligger på klass 2 med stigande flöden, medan det råder klass 1-varning vid Bräkneån, Lyckebyån, Nättrabyån och Skräbeån.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill utreda händelsen under februari i Blekinge med kraftiga nederbördsområden och höga flöden och de översvämningsrisker det medfört.

Annons

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att göra utredningen om översvämning i Blekinge län. I den ska bland annat ingå uppgifter om hur stora områden som påverkats av de höga flödena, bilder av åarna, redogörelser för skador, och rapporter om räddningstjänstens insatser och arbete.

Ett syfte är att se hur det går att minimera riskerna för liknande händelser i framtiden. Undersökningarna kan också komma att användas i planeringen av övningar och planeringen av framtida räddningsinsatser.

MSB vill att länsstyrelsen i Blekinge samverkar med andra berörda länsstyrelser inom samma avrinningsområde vid utredningen.

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons