Mpox: Flyktingkrisen ökar risken för smittspridning
Redan i juni kom rapporter om att en ny, smittsam variant av sjukdomen mpox, tidigare kallad apkoppor, börjat sprida sig i flyktingläger i östra Kongo-Kinshasa.
Men med begränsade möjligheter för sjukvårdspersonal att nå ut till rebellkontrollerade områden rapporteras bara en bråkdel av fallen, misstänker Oana Mihai som är ansvarig för Rädda Barnens humanitära verksamhet i Kongo-Kinshasa.
– Nästan alla rapporterade fall är från Goma och de närliggande områdena, säger hon.
Närmare 1,1 miljoner människor bor i informella flyktingläger runt provinshuvudstaden Goma.
Utbrott av kolera
Oana Mihai, som var på plats i landet även under Ebola-utbrottet, berättar att trångboddheten och bristen på hygien förvärrar situationen.
– Vi har också utbrott av kolera. Omkring hälften av alla barn är kraftigt undernärda och deras immunsystem är nedsatta. Det gör dem mer mottagliga för sjukdomar, säger hon.
Omkring 80 procent av alla drabbade är barn under 15 år. Få vårdcentraler har möjlighet att isolera patienter som misstänks bära på smittan, och det finns inte heller utrustning för att diagnosticera sjukdomen.
– Vårt fokus är att försöka hindra smittspridningen. Men det är en enorm utmaning, säger Mihai.
Misstro mot vaccin
Tillströmningen av flyktingar från rebellkontrollerade områden ökar snabbt, vilket sätter stor press på de få vårdenheter som finns.
– På en av våra vårdenheter har vi kapacitet för 7 000 patienter i månaden, men nu är vi uppe i 10 000 patienter i veckan, säger Mihai som var på plats i landet även under Ebolautbrottet.
Då, liksom under covid-19-pandemin, fanns en utbredd misstro mot de vaccin som fanns.
– Vi ser samma sak nu. Tilliten till sjukvården är låg, säger Mihai.