Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

MP vill utvidga kontaktförbud

Miljöpartiet vill utvidga kontaktförbudet för våldsamma ex till större områden än idag. Det ska inte vara den utsatta kvinnan som i praktiken får husarrest och inte kan röra sig fritt.
Politik • Publicerad 12 april 2022
Märta Stenevi, språkrör i Miljöpartiet.
Märta Stenevi, språkrör i Miljöpartiet.Foto: Lars Larsson/TT

MP anser att mäns våld mot kvinnor måste bli en valfråga. Det räcker inte med att alla partier under en kort period, som förra våren, sätter sig i samtal och diskuterar åtgärder. Samtalen, som kom till efter det att fem kvinnor hade dödats på kort tid av partners eller tidigare partners, ledde till att den dåvarande S-MP-regeringen gick fram med ett 40-punktsprogram.

Visat brister

Miljöpartiet följer arbetet med förslagen även utanför regeringen men vill se mer och fler åtgärder än så. Partiet uppmärksammar flera brister och missförhållande som Jämställdhetsmyndigheten nyligen pekade på i en rapport om kvinnor som lever med skyddade personuppgifter. Det händer mer än sällan att uppgifterna röjs genom att myndigheter slarvar, gör misstag eller saknar rutiner för den känsliga behandlingen. Följden kan bli livsfara för kvinnor och barn.

Annons

– Det är oerhört allvarligt att kvinnor och barn får sina uppgifter röjda, säger Stenevi.

MP anser att det också måste bli lättare för en våldsutsatt kvinna att få en ny identitet, det vill säga byta namn och personnummer.

– Det ska inte bara vara möjligt för en gängkriminell som vill byta liv, säger språkröret.

Gå längre

På flera punkter vill Miljöpartiet gå längre än vad partiet tidigare sagt. Ett handlar om att utvidga kontaktförbudet geografiskt för t ex personer som tidigare misshandlat sin partner. Det ska kunna gälla för en hel kommun eller mer än så, inte bara för ett mindre området.

– Regeringens utredning avrådde från det men vi vill ha det, säger Stenevi.

Hon motiverar det med att dagens mer begränsade kontaktförbud i praktiken kan innebära att en kvinna inte kan lämna sitt bostadsområde och det blir därmed en slags husarrest, medan den som har kontaktförbudet kan röra sig fritt utanför ett mindre område. Partiet vill även öka användningen av elektronisk fotboja.

MP vill skärpa minimistraffet för grov kvinnofridskränkning från ett till två år eftersom det skulle innebära obligatorisk häktning. Dessutom bör ekonomiskt våld klassas som en kategori av våld mot kvinnor i den nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor. Den typen av våld kan innebära, till exempel, att ett ex vägrar bodelning, inte betalar skulder eller tar lån gemensamt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons