Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Restriktioner släpps trots ryskt covidrekord

Ryssland noterar högsta dödstalet i covid-19 sedan pandemins början. Men i Moskva förbereder man att lätta på restriktionerna på grund av minskad smittspridning.
Ryssland • Publicerad 16 juli 2021
En kvinna på väg till vaccination i Moskva. På banderollen bakom henne syns budskapet "Tillsammans ska vi besegra covid-19!".Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

På fredagen har Ryssland rapporterat 799 dödsfall med covid-19 – för fjärde dagen i rad slår det rekord för dödssiffran. Myndigheterna lägger skulden på den särskilt smittsamma deltavarianten i kombination med att vaccinationerna går trögt, uppger Reuters.

Däremot lättar man på restriktionerna i Moskva från och med måndag nästa vecka. Anledningen är att den senaste månaden har smittspridningen minskat till hälften, enligt Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin. Antal inlagda på sjukhus har också minskat med en tredjedel.

Annons

Efter att obligatorisk vaccinering infördes i Moskva den 16 juni har fler än två miljoner personer vaccinerat sig, och totalt har fler än 5,8 miljoner personer fått åtminstone en vaccindos.

Från och med 19 juni slopas restriktionerna på begränsade öppettider för matserveringsställen och nattklubbar. Dessutom upphör kravet på vaccinintyg, negativt PCR-test eller intyg på antikroppar för att kunna komma in – restriktioner som infördes 28 juni.

Under det gångna dygnet har ytterligare 25 704 fall av smitta bekräftats i Ryssland, där antalet registrerade fall nu uppgår till 5 907 999 stycken. Över 146 000 människor har avlidit, enligt statistik från landets insatsgrupp för pandemin.

Men enligt den ryska statistikmyndigheten som gör en egen, separat räkning, uppgår antalet döda till omkring 290 000 under perioden april 2020 till maj 2021.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons