GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Morddömd president hoppas bli omvald

Surinam • Publicerad 25 maj 2020
Surinams president Dési Bouterse bevistar en militärparad då han svors in för sin andra mandatperiod i augusti 2015. Arkivbild.
Surinams president Dési Bouterse bevistar en militärparad då han svors in för sin andra mandatperiod i augusti 2015. Arkivbild.
Foto: Ertugrul Kilic/AP/TT

Surinams morddömde president Dési Bouterse hoppas hålla sig kvar vid makten, trots ofördelaktiga opinionssiffror för hans parti NDP, när landets invånare går till valurnorna under måndagen.

De omkring 380 000 valberättigade surinameserna utser 51 medlemmar till parlamentet, som i sin tur utser presidenten.

NDP ser ut att förlora sin majoritet på grund av ett stort väljartapp i huvudstaden Paramaribo, enligt en undersökning från institutet Idos. Men presidenten är ändå segerviss.

– Vi går in i detta val med huvudet högt och med självförtroende, säger 74-åringen under ett valtal.

Presidenten dömdes i fjol till 20 års fängelse av en militärdomstol för att ha beordrat en massaker på 15 meningsmotståndare 1982 då han ledde en militärregim som tagit makten genom en kupp. Bouterse har överklagat domen och processen har skjutits upp till i juni med anledning av coronakrisen.

Om domen står sig väntas han inte slippa undan fängelse, även om han blir återvald som president.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer