Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mördarna i Butja fångade på radio

Ukraina • Publicerad 8 april 2022
Ett förintat ryskt militärfordon på en gata i Butja, staden där ryska soldater tros ha mördat många civila.
Ett förintat ryskt militärfordon på en gata i Butja, staden där ryska soldater tros ha mördat många civila.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Den tyska underrättelsetjänsten BND har snappat upp radiotrafik där ryska soldater pratar om mord på civila i staden Butja i Ukraina, rapporterar Der Spiegel.

En del av ljudmaterialet verkar handla om dödsoffer längs en huvudgata i förstaden till Ukrainas huvudstad Kiev, enligt tidningen som inhämtat uppgifter från en stängd parlamentsutfrågning med BND.

Annons

I en upptagning hörs en rysk soldat beskriva hur han och hans pluton skjuter en person på en cykel.

AFP-journalister på plats i Butja såg tre kroppar liggande vid cyklar bland de 20 döda som påträffades på den aktuella gatan

Ljudinspelningarna visar också att legosoldater från den ökända Wagner-gruppen deltog i mördandet, som uppenbarligen inte var slumpens skörd. Tvärtom, de ryska soldaterna pratar om dödandet som en helt alldaglig angelägenhet, skriver Der Speigel.

Trots överväldigande bevis för att ryska soldater utfört morden fortsätter Kreml att blåneka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons