Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mönstrat och vågat i hemmets nya hjärta

Mörka luckor och träslag. Starka färgchocker som apelsin och orange. Inredning i klassiskt svart och vitt.
Det är inte bara trender inom klädmodet som växlar - nu kommer även nya köktrender i allt snabbare takt. Däremot tar man fortfarande gärna den lilla fördrinken runt köksön och det öppna köket är här för att stanna.
Nyheter • Publicerad 7 november 2006
Svart och orange - en modern färgsättning för den som vågar. Foto: Vedum
Svart och orange - en modern färgsättning för den som vågar. Foto: VedumFoto: 
Köksön är fortfarande populär och en självklar samlingspunkt i det öppna köket. Foto: Tibrokök Foto: Peter Rerg
Köksön är fortfarande populär och en självklar samlingspunkt i det öppna köket. Foto: Tibrokök Foto: Peter RergFoto: 
Blanka och helt släta köksluckor är en av årets kökstrender. Foto: Jurek Holzer/Scanpix Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Blanka och helt släta köksluckor är en av årets kökstrender. Foto: Jurek Holzer/Scanpix Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIXFoto: 
Mörka träslag och mönstrade tapeter blir allt populärare i svenska kök. Foto: Vedum
Mörka träslag och mönstrade tapeter blir allt populärare i svenska kök. Foto: VedumFoto: 
Enligt Solveig Gilberg på Kök & Bad är mörka träslag, orange och blank laminat några av höstens kökstrender.
Enligt Solveig Gilberg på Kök & Bad är mörka träslag, orange och blank laminat några av höstens kökstrender.Foto: 

Kök är inne i dag. Förr var hemmets främsta statussymbol en ny bil eller soffan i finrummet. Nu står ett nytt kök högt på önskelistan och köket har blivit något som man gärna visar upp. Vi umgås mer i köket, som allt mer börjar likna ett vardagsrum i och med att många väljer en öppen planlösning.

- Släta luckor utan lister är det stor efterfrågan på och utdragbara lådor i skåpen. Jag ser också mycket mönster i accessoarer och på tapeter. Planlösningen kan man också laborera med - likaså hur man kombinerar material och olika träslag, säger Niklas Efraimsson, produktchef på Vedum Kök & Bad.

Annons

Tack vare alla mat- och inredningsprogram är vi också mer medvetna om design och snabba på att snappa upp de senaste trenderna. Men vad ska man välja i den djungel av stilar, olika träslag och öppna eller slutna förvaringssystem som finns i dag? Och hur ska man välja för att inte bara efter ett par år känna att man gick på den senaste trenden som nu känns hopplöst ute?

Solveig Gilberg på Kök & Bad i Charlottenberg:

- Även om det är meningen att köken ska hålla i 15-20 år väljer många det riktigt moderna. De räknar med att flytta inom några år eller så bygger man nytt kök för att sälja lägenheten och då ska allt vara nytt och fräscht.

Niklas Efraimsson tycker att köksinredningarna borde slängas ut oftare för något nytt. Och att det inte alltid är prislappen som gör att man tvekar, snarare allt besvär runt omkring som en ny köksinredning medför:

- I Sverige behåller man köksinredningen alldeles för länge medan man i exempelvis Danmark och Tyskland byter kök oftare. Många vågar inte välja det som de tycker är snyggast just nu för att inte riskera att tröttna på köket senare och det kan innebära att man köper något som man egentligen inte vill ha, säger han.

Vi tillbringar mer tid i köket i dag och inreder med tanke på att kunna umgås med gäster runt köksön för att förbereda måltiden tillsammans.

- Många kommer in i butiken efter att ha sett hyllor, öppna skåp eller andra nya inredningsdetaljer i ett inrednings- eller matprogram och vill ha likadant. Där ser man också att det är tillåtet att blanda mer av stilar och material i dag. Mäns intresse för kök har ökat och de vill vara med under hela planeringsstadiet. Jag tror att det beror på att de vistas mer i köket i och med att de oftare lagar mat och tar hand om hemsysslorna i dag, säger Solveig Gilberg.

De helvita köken à la laboratoriemiljö är nästan helt borta och den nya allmänna inredningstrenden går mot mer mönster och mindre minimalism. På köks- och badrumsmässan i Milano i våras syntes en del stora blommönster på luckorna. Kan det vara något för svenska köksinredare?

- Nej, det tror jag inte är något för oss nordbor. Vi är nog mer praktiskt lagda och tänker nog mer på att vi inte vill tröttna på våra kök och att inredningen ska kännas modern i ett antal år, säger Solveig Gilberg.

Vad är det senaste i dag?

Annons

- Mörka träslag som mörkbrun wengé men också grått eller svart har många tillverkare satsat på. Många vill ha en mix av svart och vitt i materialen. Orange eller ett apelsinfärgat kök med vitt och brunt i stommarna och stål i övrig inredning har många fått upp ögonen för, speciellt unga människor dras till 70-talets färgchock. Blankt laminat i hela köket efterfrågas också, säger hon. (PM)

Maj Staberg

Tips:

- Välj material och färger som du kan leva länge med och som du gillar.

- Gör ett collage - en plansch med allt material för att på så sätt se helheten.

- Arbetsytan mellan spishäll och diskho bör vara minst 80 cm och max 140 cm.

- Placera diskmaskinen så att den inte blockerar arbetsytan när luckan är öppen.

- Det är bra med avställningsytor vid kyl/frys och vid uppbyggd ugn.

- En diskbänk med stora hoar är alltid bra men i små kök är det bättre med extra arbetsyta.

- Spishäll i hörn är en trevlig lösning men kan bli trång om man är flera i köket.

Annons

- Avståndet mellan Spis - disk - kyl (den så kallade arbetstriangeln) ska inte vara för långt.

- Vatten och avlopp kan ofta flyttas i sidled utan större ingrepp.

Källa: Marbodal

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons