Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisen söker hjärnan bakom presidentmordet

Sammanlagt tio personer har gripits eller dödats misstänkta för inblandning i mordet på Haitis president Jovenel Moïse.
Landet öppnar sakta upp igen, men arbetet med att hitta attackens anstiftare fortgår.
Haiti • Publicerad 8 juli 2021
Ambulansen med Jovenel Moïses kropp kör förbi en väggmålning av den mördade presidenten.
Ambulansen med Jovenel Moïses kropp kör förbi en väggmålning av den mördade presidenten.Foto: Joseph Odelyn/AP/TT
Ungdomar spelar fotboll på Port-au-Princes gator efter onsdagens mord på Haitis president.
Ungdomar spelar fotboll på Port-au-Princes gator efter onsdagens mord på Haitis president.Foto: Joseph Odelyn/AP/TT
Martine Moïse, president Jovenel Moïses fru, anländer till ett sjukhus i Miami för vård efter attacken.
Martine Moïse, president Jovenel Moïses fru, anländer till ett sjukhus i Miami för vård efter attacken.Foto: Carl Juste/AP/TT

Ytterligare fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i mordet på presidenten. Polisen har även omringat en byggnad där fler förövare misstänks befinna sig, enligt sändebud från FN och USA.

Två personer var gripna sedan tidigare och fyra misstänkta ska ha dödats. En av de gripna är amerikan, skriver AFP.

Annons

– Vi stoppade dem när de lämnade brottsplatsen, sade den nationella polischefen Léon Charles vid en presskonferens via den statliga tv-kanalen TNH.

Söker "hjärnan"

53-årige Moïse attackerades i sitt hem i huvudstaden Port-au-Prince omkring klockan ett natten mot onsdagen, lokal tid. Polisen uppger att man tog upp jakten på mördarna direkt efter attacken och de första gripandena ska ha skett strax före klockan 18 på onsdagen.

Senare under torsdagen meddelar Léon Charles att samtliga som misstänkts ha utfört attentatet har gripits eller dödats.

Insatsen riktar nu in sig på att hitta "hjärnan bakom attacken", meddelar Léon Charles enligt Reuters.

Manar till lugn

Enligt premiärminister Claude Joseph mördades presidenten "i sitt hem av utlänningar som pratade engelska och spanska". Han manar haitierna till lugn.

– Jag förstår om man är i chock, ingen hade kunnat förutspå denna barbariska attack mot president Moïse, säger Joseph under onsdagskvällens presskonferens.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters uppger Haitis USA-ambassadör att gärningsmännen utgav sig för att tillhöra den amerikanska narkotikapolisen DEA när de stormade paret Moïses hem.

Även Moïses hustru Martine Moïse skottskadades och har flugits till Florida, USA för sjukhusvård, rapporterar tv-kanalen WPLG. På onsdagskvällen lokal tid uppgavs hennes tillstånd vara allvarligt men stabilt. Ett av parets tre barn ska ha varit hemma när Moïse dödades, men uppges ha gömt sig i ett sovrum och vara oskadd.

Två veckors landssorg

Omvärlden har reagerat kraftigt på mordet. USA:s president Joe Biden kallar attacken "avskyvärd" och säger i ett uttalande att USA är redo att hjälpa till i arbetet för ett "tryggt och säkert Haiti".

Premiärminister Claude Joseph har utlyst undantagstillstånd efter mordet, vilket ger honom större exekutiv makt. Undantagstillståndet ska gälla i två veckor.

Annons

Även två veckors landssorg har utlysts. Alla flaggor ska flaggas på halv stång, nöjesanläggningar ska hållas stängda och tv- och radiokanaler uppmanas att anpassa sina sändningar till rådande läge, uppger myndigheterna i en kommuniké som delats på Twitter.

Öppnar upp igen

Efter mordet stängdes flygtrafiken ned i landet, tillsammans med gränsen mot Dominikanska republiken. Efter att polisen gripit personerna som misstänks ha utfört dådet uppmanar premiärminister Joseph flygplatsen och all annan verksamhet i landet att öppna upp igen.

Mordet på president Jovenel Moïse väntas leda till ytterligare oroligheter i Haiti, ett land som präglas av fattigdom, gängvåld, stigande inflation och massprotester från den opposition som anklagat presidenten för att ha styrt landet med alltmer auktoritär hand. Fyra av fem invånare lever i fattigdom i Haiti, som brukar beskrivas som det fattigaste landet på västra halvklotet.

Fakta: Haiti

Med drygt 11 miljoner invånare är Haiti Karibiens mest folkrika nation.

Landet ligger i Karibiska havet, där det delar ön Hispaniola med grannlandet Dominikanska republiken.

Ön delades redan på 1600-talet i två delar – en del som hölls av Frankrike och en av Spanien. Efter ett slavuppror utropades 1804 Haitis självständighet. Det nya landet blev historiskt som det första som avskaffade slaveriet.

Men någon långvarig stabilitet har Haiti aldrig lyckats uppnå. 1800-talet präglades av fortsatta krig, och under 1900-talet avlöste de grymma regimerna varandra.

Den senaste epoken kan sägas ha inletts med det katastrofala jordskalvet 2010 som krävde hundratusentals liv. Efteråt hölls ett val vars resultat ifrågasattes kraftigt. Inte heller påföljande val 2015 och 2016 ledde till någon stabil ledning i landet.

Affärsmannen och bananexportören Jovenel Moïse vann presidentvalet 2016, men har på senare tid styrt genom dekret. Folket verkar ha gett upp hoppet, och valdeltagandet har på senare år varit endast drygt 20 procent.

Moïse mördades natten mot den 7 juli 2021. Han blev 53 år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons