Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt i Cleo-fallet skadade sig själv

Mannen som frihetsberövats i samband med att en fyraårig kidnappad flicka räddades i västra Australien har förts till sjukhus två gånger. Polisen räknar med att han åtalas inom kort.
Australien • Publicerad 4 november 2021
Poliser utanför huset där fyraåriga Cleo hittades.Foto: Richard Wainwright/AP/TT

Den 36-årige man som frihetsberövats i samband med bortrövandet av fyraåriga Cleo, som varit försvunnen i 18 dagar, har förts till sjukhus två dagar i rad.

Polisen bekräftar för ABC att mannen skadat sig själv, men inte allvarligt. Medieuppgifter tyder på att han ska ha dunkat huvudet mot en vägg.

Annons

– Polisen har en väldigt tydlig roll enligt lagen att säkerställa att om vi ska förhöra någon så måste de vara vid sina sinnes fulla bruk, vara friska, måste ha fått mat och tillräckligt med vila, säger Col Blanch vid polisen till radiokanalen 2GB.

Lekte i tänt rum

Den fyraåriga flickan Cleo rövades bort under familjens tältsemester i Carnarvon. Under två veckor letade en stor grupp poliser och frivilliga efter flickan. Delstatsregeringen hade också utlovat en belöning för tips som kunde leda till att hon hittades.

Efter 18 dagar bröt sig polisen mitt i natten mot onsdagen in i ett hus, och fann Cleo, som strax därefter kunde återförenas med sin familj.

När polisen fann henne lekte hon med leksaker i ett tänt rum, enligt news.com.au, och man utreder nu vad hon varit med om i huset.

Experter på barnförhör

– Vi kommer att prata med Cleo, men vi måste göra det väldigt varsamt. Vi har professionella barnförhörsexperter och vi kommer att försöka få ur henne information om de där 18 dagarna, säger Blanch enligt 2GB.

Nyheten att Cleo hittats vid liv tog emot med stor glädje i Australien, och i Perth lystes landmärken upp i blått för att hedra polisens outtröttliga arbete i sökandet.

Delstatens premiärminister Mark McGowan besökte flickan i hemmet under torsdagen och beskrev henne som lekfull, vänlig och gullig.

– Hon åt en isglass som hon spillde överallt. Hon sade att den var väldigt klistrig, och jag trodde henne. Hon är helt ljuvlig, säger McGowan enligt 9 News.

Oklart varför

Vad som låg bakom flickans försvinnande är okänt, men det ska inte ha varit planerat och mannen har inga kopplingar till familjen. Han togs av polis i närheten av huset där flickan hittades, vid ungefär samma tidpunkt som hon hittades.

Enligt medieuppgifter ska eventuellt några personer ha blivit misstänksamma när 36-åringen sågs köpa blöjor, då han inte har några barn, men polisen har inte velat gå närmare in på vad som ledde dem till huset.

Annons

Kriminologen Xanthé Mallett vid Newcastle University säger att det är ovanligt att man hittar ett kidnappningsoffer vid liv efter så lång tid. Däremot är det inte överraskande att hon hittades inte långt från den campingplats där hon försvann.

– Jag har alltid trott att det skulle vara någon med lokal koppling, eftersom det var någon som kände till campingplatsen. Så det faktum att hon var så nära campingplatsen och så nära sitt hem var inte överraskande för mig, säger hon till AP.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons