Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Minister avgår efter kommentar om avrättningar

Japan • Publicerad 11 november 2022
Yasuhiro Hanashi har tvingats lämna in sin avskedsansökan som Japans justitieminister.
Yasuhiro Hanashi har tvingats lämna in sin avskedsansökan som Japans justitieminister.Foto: Kyodo News/AP/TT

Japans justitieminister Yasuhiro Hanashi har lämnat in sin avskedsansökan efter kritiken som följt på en kommentar han gjort om sitt jobb, meddelar han.

På ett partimöte två dagar tidigare sade Hanashi att hans lågprofilerade jobb bara leder till nyhetsstoff vid lunchtid, när han använder sin stämpel för att godkänna avrättningar på morgonen.

Annons

Kommentaren har väckt kritik både från oppositionen och från Hanashis eget regeringsparti i en tid då Japan kritiseras internationellt för att ha kvar dödsstraffet. Hanashi har bett om ursäkt och försvarat sig med att han inte tar lätt på avrättningar. Han har tidigare gjort andra, kontroversiella kommentarer kring sitt jobb.

Japans regering är redan skakad av kontroversen kring Moonrörelsen (Enighetskyrkan), som misstänks ha kopplingar till regeringspartiet. Premiärminister Fumio Kishida skjuter upp sin avresa till tre viktiga möten i Sydostasien, bland dem G20-mötet i Indonesien nästa vecka, för att hantera skandalen kring Hanashi.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Yasuhiro Hanashi fel titel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons